Outlet village izbacio proizvodnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svih jedanaest vijecnika brtoniškog Opcinskog vijeca promptno se u srijedu odazvalo vanrednoj sjednici koju je hitno sazvao predsjednik Franco Cattunar. Razlog je bio zauzimanje stava o radnoj zoni Štrpe, tocnije davanje zelenog svjetla za promjenu njene namjene od pretežito industrijske u trgovacku.

Vijecnici su to, gotovo bez rasprave, i ucinili. Prema objašnjenju nacelnika Doriana Labinjana, nedavno ih je kontaktirao jedan slovenski investitor zainteresiran za izgradnju outlet villagea, cetrdesetak trgovackih prostora koji formiraju naselje, a nude odjecu i drugu robu poznatih brandova iz prošle sezone po povoljnim cijenama.

Trgovine, medu kojima i one autohtonih proizvoda, s parkiralištem, prostirale bi se na svih 4,35 hektara zone smještene na atraktivnoj lokaciji u pravcu Novigrada, uz izlaz s Istarskog ipsilona na cvoru Nova Vas. Zemljište vrijedno 11,64 milijuna kuna hrvatska Vlada je bez naknade ustupila Opcini koja ce se moci uknjižiti nakon potpisivanja ugovora koji ceka suglasnost državnog odvjetništva.

Ako se outlet village ostvari, ovdje ce zaposlenje pronaci oko 150 ljudi, kazao je nacelnik. Napomenuo je i da tek trebaju odluciti hoce li zemljište dati u zakup, koncesiju, prodavati ga ili dodijeliti pravo gradenja te da ce na javnom natjecaju izabrati najboljeg ponudaca. Prema njegovim rijecima, interesa za dolazak i širenje u Istri ima i medu velikim trgovackim lancima.

- Ova je odluka izuzetno važna za buducnost naše opcine i kljucno je bilo mišljenje vijecnika, bez kojeg nismo mogli uciniti ni korak dalje. Sjednica je sazvana hitno da bismo što prije mogli izraditi sve potrebne analize i pripremiti natjecaj. Trenutak je povoljan jer je upravo u tijeku izmjena Urbanistickog plana uredenja ove zone, objasnio je Labinjan.

Cattunar je rekao da su o namjeni zone u više navrata razgovarali na vijecu, ali dosad nisu imali jasnu viziju koje aktivnosti razvijati. Desetak obrtnika i poduzetnika koji su se dosad javili, kaže, moguce je preusmjeriti na zone Pedrola i Škarpej. Medu argumente za trgovinu ubrojio je ekološku orijentiranost Brtonigle i dodao da je to djelatnost koja ne zagaduje okoliš i uklapa se u koncepciju šireg podrucja - u neposrednoj je blizini u planu izgradnja akvaparka - centra za vodene sportove.

Osim toga, izgradnja infrastrukture potrebne za zonu Štrpe, koju je moguce proširiti na dodatna cetiri hektara, i akvapark, s pristupnim cestama i kružnim tokom koštao bi, prema procjenama, oko 12 milijuna kuna. Za Opcinu je to prevelik teret, ali ce to nastojati riješiti u dogovoru s investitorima, rekao je Cattunar.


Podijeli: Facebook Twiter