Otvorite Sjevernu Koreju internetu!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvršni predsjednik Googlea Eric Schmidt i bivši američki dužnosnik Bill Richardson pozvali su sjevernokorejske vlasti da dopuste stanovništvu korištenje interneta jer će u protivnom ostati nerazvijena država. Njih su dvojica završili svoj trodnevni posjet Sjevernoj Koreji, a Schmidt je u Pekingu izjavio da je vrijeme da se Sjeverna Koreja otvori prema internetu, inače će ju vrijeme pregaziti.

- Planet se svakodnevno sve više povezuje i odluka Sjeverne Koreje da ostane izolirana u virtualnom svijetu teško će ju pogoditi u realnom svijetu, izjavio je Schmidt. Američki je dvojac privatno posjetio Sjevernu Koreju. No, ne treba dvojiti o tome da je Richardson, bivši guverner Novog Meksika i bivši američki ministar energetike, ali i čovjek koji je više puta od početka devedesetih godina posjetio Sjevernu Koreju i sudjelovao u pregovorima s njom, priliku iskoristio i za političke razgovore.

Richardson je sjevernokorejske domaćine pozvao da prekinu testiranje balističkih raketa i nuklearne pokuse. Prilikom odlaska u Sjevernu Koreju Richardson je najavio da će se pokušati susresti s Kennethom Baeom, američkim državljaninom korejskog porijekla koji je koncem prošle godine uhićen u Pjongjangu zbog sumnji u neprijateljsko djelovanje prema Sjevernoj Koreji. Richardson se s njima nije uspio sastati, a rečeno mu je da je Bae dobrog zdravlja te da će mu uskoro početi suđenje.

Posjet američkog dvojca je kontroverzan, barem za američke vlasti. State Department je uoči posjeta ocijenio da nije pogodan trenutak za posjet, da nema veze s posjetom te da dvojac ne nosi nikakvu poruku američke vlade sjevernokorejskim vlastima i vođi Kim Jong-unu.

Sjeverna Koreja ima internetsku strukturu, ali je ona mahom nedostupna građanima. Njome se koristi vojska, vlada i sveučilišta. Mobilna telefonska mreža postoji, ali nije moguće prenositi podatke putem interneta i mobilnih telefona. Richardson je posjet iskoristio i da domaćine pozove na razvijanje dijaloga na podijeljenom korejskom poluotoku. (T. PONOŠ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter