Otvorimo srca prema najbližima i potrebitima

Misno slavlje u Božjem polju (Snimila Tanja KOCIJANČIĆ)
Misno slavlje u Božjem polju (Snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

Blagdan Velike Gospe slavilo se danas u jednom od 1.168 hrvatskih marijanskih svetišta - župnoj zajednici sv. Marije od Milosti, u Sv. Mariji na Krasu nadomak Umagu.

Sakralno je zdanje u Sv. Mariji na Krasu bilo pretijesno da primi okupljene - oko petsto, ako ne i više, mještana ovog kraja, Slovenije i Italije, ali i albanskih vjernika. Služba euharistije je stoga održana u perivoju svetišta uz župnu crkvu.

Svečano misno slavlje predvodio je rovinjski kapelan Marijan Lindrić uz koncelebraciju župnika Sv. Marije na Krasu i Kaštela don Bernarda Jurjevića. Zborskim je pjevanjem mješoviti zbor tih župnih zajednica pod ravnanjem i svirkom na orguljama Deana Visintina uveličao ovo euharistijsko slavlje.

- Ovdje smo po nahođenju Višnjega i Majke sina Božjega i sviju nas koji su nas upravili da s pouzdanjem stanemo uz kip Majke od Milosti, naše zagovornice koju štujemo u liku Velike Gospe. Ostanimo u toj milosti jer ništa nije slučajno u našem životu.

Otvorimo srca prema najbližima i potrebitima kako to inače čini BDM kojoj uputimo svoje molitve i ne dvojimo o njenoj milosti kojom nas dariva iz trenutka u trenutak, istaknuo je kapelan Lindrić.

Nakon misnog slavlja vjernici su u procesiji s kipom Majke od Milosti s Djetešcem u naručju prošli crkvenim perivojem do oltara pučke zaštitnice.

Velik broj vjernika, turista i znatiželjnika okupio se na proslavi blagdana Velike Gospe na Božjem polju kod Vižinade, jednom od najpoznatijih marijanskih svetišta u Istri, čak među najstarijima u Hrvatskoj.

Svečanu misu s procesijom predvodio je prečasni Ilija Jakovljević, fažanski župnik, a koncelebrirali su je vižinadski svećenik Alojzije Baf i višnjanski župnik Dariusz Szymanski.

Velika Gospa je blagdan kad se vjernici s ponosom sjećaju dogme naše vjere - da je Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom. To je završnica njezina Bogu predanog života, vrhunac i cilj kojem je okrenuta svaka ljudska egzistencija.

Na ovu svetkovinu puno vjernika hodočasti u mnogobrojna svetišta, a tako je svake godine i u Božjem polju, gdje se ljudi okupljaju i za Malu Gospu, 8. rujna. Mjesto je to, kažu, na kojem se liječe rane na duši, jer se uz svetište Božje polje vežu čudotvorna izlječenja. (T. KOCIJANČIĆ, M. GAVRAN)

Gužve oko svetišta

Na većini cesta vozi se bez ograničenja i zastoja, izvjestio je jutros Hrvatski autoklub (HAK) koji vozače poziva na oprez na prilaznim cestama marijanskim svetištima u kojima se danas slavi blagdan Velike Gospe te se očekuje veći broj hodočasnika pješaka.

Povodom blagdana Velike Gospe danas je zabranjen promet teretnim vozilima najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama od 14 do 23 sata. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter