Otvoreno utočište planetarno poznatog ljubavnika

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Vrsar je u protekla dva dana živio u znaku Casanove, gdje je deveti put zaredom održan Casanovafest, koji je posjetitelje vratio u vrijeme kada je ovaj planetarno poznati ljubavnik, pisac, avanturist i diplomata živio i kada je u dva navrata 1743. i 1744. godine boravio u Vrsaru.

Glumci Istra Inspirita i mješovita vokalna skupina Nešpula, Blues Brajdersi Sandart by Nadia Ischia i plesna škola Rosso Latino, kroz ovaj festival ljubavi i erotike, koji je održan na starogradskom trgu Degrassi, vjerno su posjetitelje vratili u ondašnje vrijeme uživanja u lijepim ženama, dobroj hrani i vinu što je ovom poznatom avanturistu bio "modus vivendi", i u čiju se slavu održava ovaj festival.

A sve se to stopilo s iskonskim ambijentom staroga grada Vrsara i njegovim ljepotama, obavijeno erotičnim pogledom na Casanovino doba. Casanovafest obilovao je kulturno-umjetničkim odrazom ondašnjeg promišljanja ljubavi, kroz izložbu, koncerte, a sve je bilo obavijeno dozom erotike. Prvog dana festivala otvoreno je utočište u kojem je Casanova boravio kada je prvi puta 1743. godine bio u Vrsaru. Pred velikim brojem uzvanika, nakon muzičkog performansa vrsarskog poznatog gitarista Saše Dejanovića i performansa glumaca Istra Inspirita, te govora glumice Petre Blašković i načelnika Općine Vrsar Ivana Geromette, kao i predsjednice županijskog odjela za turizam Nade Prodan Mraković, posjetitelji su prvi put mogli vidjeti Casanovino utočište.

Iznos od 460.000 kuna, koliko je stajala investicija Casanovinog utočišta, podigla je, spajajući prošlost i sadašnjost, turističku ponudu vrsarske destinacije i bit će sigurno nezaobilazan punkt koji će svaki turist rado obići, kazala je Prodan Mraković. (Slaven BRAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter