Otvoreno novo skladište pulske humanitarne udruge

Vrpcu su presjekli Suzana Tuzlić i Emil Spada u pratnji gradonačelnika (N. LAZAREVIĆ)
Vrpcu su presjekli Suzana Tuzlić i Emil Spada u pratnji gradonačelnika (N. LAZAREVIĆ)

Od četvrtka svi građani koji žele donirati namirnice, higijenske potrepštine, odjeću, obuću i školski pribor, kao i papir za otpad te povratnu ambalažu mogu doći u nove prostore humanitarne udruge Naš san njihov osmijeh u Koparskoj 52. U srijedu je, naime, novi prostor svečano otvoren u nazočnosti brojnih volontera, gradonačelnika Borisa Miletića te čelnog čovjeka udruge Igora Loparića.

Morali odbiti donacije

- Ponosan sam što je danas s nama gradonačelnik na otvaranju novog prostora jer je to ostvarenje našeg sna nakon tri godine. Toliko smo naime čeznuli na adekvatnim prostorima, jer smo od 7. siječnja 2012. godine 'tonuli' u Mutilskoj ulici. Ti su nam prostori doista bili neuvjetni te smo mi dvije i pol godine morali odbijati potencijalne donatore, pogotovo odjeće i obuće, jer ih nismo mogli adekvatno zbrinuti, istaknuo je Loparić.

Dodao je kako su gradski oci udovoljili njihovom apelu te im na deset godina bez naknade ustupili prostor na više od stotinu kvadrata u Koparskoj 52 kojeg su oni priveli namjeni. Sada će Gradu vratiti prostor u Mutilskoj ulici, dok će onaj u Mutvoranskoj zadržati za potrebe organiziranja radionica koje počinju s radom za 15 do 20 dana.

- Ja se obvezujem da u ovom prostoru doista ostavimo krv i znoj i da damo sve od sebe da bi naši potrebiti sugrađani, ali i stanovnici cijele Istre dobili ono što im je potrebno. To obećavam i ostvarujemo svih ovih godina koliko postojimo, istaknuo je Loparić.

Gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je, pak, da je zapravo on taj koji se u ime Grada Pule mora zahvaliti svim volonterima udruge koji humano i plemenito odvajaju svoje slobodno vrijeme da bi svaki Puljanin, ali i drugi ljudi izvan grada, dobili toliko potrebnu pomoć. "Ponosan sam na vaš rad", poručio im je gradonačelnik.

Suradnja s Konzumom

Vrpcu na ulazu presjekli su, i tako službeno otvorili novi prostor, voditeljica skladišta odjeće i obuće Suzana Tuzlić i tajnik udruge i voditelj skladišta hrane Emil Spada u pratnji gradonačelnika. Uslijedio je obilazak prostora skladišta te druženje.

Kako je pritom ispričao Loparić, iako je pravilnik o donaciji hrane kojoj ističe rok trajanja stupio na snagu u listopadu lani, dosad su dobili donaciju od samo jednog trgovačkog lanca, a upravo u srijedu suradnja je uspostavljena i s Konzumom te se svi nadaju da će se i nastaviti na tjednoj bazi.

- U sustavu imamo 300 obitelji kojima pomažemo, a okupljamo trenutno 70-ak volontera. Glavni donatori su nam ipak fizičke osobe koje nas prepoznaju na štandovima koje otvaramo u centrima i tamo nam doniraju potrebne stvari. Naravno da sada imamo mogućnost primiti i sve te namirnice kojima ističe rok trajanja, a moram naglasiti da smo mi, uz Crveni križ, jedini koji u Istri možemo dobiti takvu vrstu donacija, pojasnio je Loparić.

S obzirom na nove prostorne mogućnosti, ali i na činjenicu da su tijekom ljeta bili manje aktivni, Loparić poziva ljude da doniraju sve što mogu, jer ništa neće odbiti i bit će zahvalni ukoliko što prije napune sada još uvijek prazne police novog skladišta. Radno vrijeme bit će utorkom i četvrtkom od 17 do 19 sati.

Nedavno bačen kontejner salama

Svake se godine u Hrvatskoj baci 400 tisuća tona hrane, a u svijetu se baci čak trećina hrane, iznio je poražavajuće podatke Igor Loparić.

- Mogu vam reći da je ovih dana iz jednog trgovačkog centra bačena puna baja salame i da su ih radnici uzeli i danima jeli! Borili smo se i borit ćemo se protiv toga i vjerujem da je otvorenje ovog skladišta novi početak za nas jer napokon imamo mogućnost primiti veću donaciju, a naravno to znači i pomoći većem broju ljudi, rekao je Loparić. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter