Otvoreno natjecanje "Antonio Janigro"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koncertom talijanskih glazbenika, violoncelista Enrica Bronzija i pijanistice Francesce Sperandeo, na impresivnoj i inspirativnoj pozornici porecke Eufrazijeve bazilike sinoc je održano svecano otvorenje 8. medunarodnog violoncelistickog natjecanja "Antonio Janigro".

Bronzi, ujedno i jedan od clanova ocjenjivackog suda na natjecanju, dobio je cast da obilježi pocetak ovog edukativnog programa za mlade violonceliste do dvadesete godine, što ga organizatori - porecko Pucko otvoreno ucilište i Osnovna glazbena škola Slavka Zlatica te zagrebacka Koncertna direkcija - realiziraju šestu godinu zaredom u Porecu. Stoga ce do utorka, 26. listopada, u školskim prostorijama, podijeljeni u cetiri kategorije, svoje umijece sviranja na violoncelu predstaviti pedesetak mladih glazbenika iz osam europskih zemalja.

O njihovoj uspješnosti, uz Bronzija, odlucivat ce žiri u sastavu Dobrila Berkovic Magdalenic, ujedno i umjetnicka ravnateljica natjecanja, Gal Fagenel, Igor Mitrovic i Janos Zsoldos. Stoga su vecinu publike cinili sami natjecatelji koji su koncert popratili gotovo u jednom dahu.

Bronzi se u pratnji Sperandeo predstavio izvedbom Schumannovih "Fantasiestücke op. 73 br 3" i "Fünf Stücke im Volkston op. 102" te solo izvedbom "Suite u G-duru BWV 1007" Johanna Sebastiana Bacha. Ovaj virtuoz posljednji je student slavnog Antonija Janigra u Italiji. Pripadnik mlade generacije violoncelista svoj je profesionalni put kovao zajedno s ansamblom Trio di Parma s kojim je nastupao i na nekim od najprestižnijih europskih i svjetskih koncertnih dvorana.

Uz komorno muziciranje, uspješno nastupa i solisticki, u Parizu osvaja nagradu "Rostropovic" te najvece medunarodno priznanje - prvu nagradu na violoncelistickom natjecanju Paolo u Helsinkiju. Na istom natjecanju okrunio se i posebnom nagradom za najbolju izvedbu Dvorakova koncerta. Ova priznanja otvorila su mu put do gostovanja na najvažnijim festivalima te do nastupa s najvecim orkestrima sjeverne Europe. Zadnjih nekoliko godina predaje na Sveucilištu Mozarteum u Salzburgu.

I u Porecu ga je bilo ugodno slušati. Prepoznatljiva je njegova predanost koncertnom momentu. Publiku je osvojio iznimnom lakocom izvedbe, sugestivnom gestikulacijom, ali i tehnicki perfektnom izvedbom Bachove, inace iznimno zahtjevne "Suite". Izvedba Schumannovih "Fünf Stücke" takoder je jedan od primjera Bronzijevog pedantnog i temeljitog pristupa u savladavanju svih, pak cak i najtežih, dionica.

Iako je na pocetku koncerta pracenje pomalo ometalo škripanje stolica i komešanje publike, zvuk Bronzijeva violoncela ubrzo je sve zaogrnuo bajkovitim plaštem i odveo u jedinstvenu atmosferu svojevrsnog glazbenog limba. Za kraj nastupa na inzistiranje publike izveo je Chopinovu "Sonatu u g-molu op. 65 - largo" koja je sve doslovno ocarala.

Prigodom svecanog otvorenja rijecima dobrodošlice natjecateljima i posjetiteljima obratili su se: Sanja Radetic Fatoric, ravnateljica POUP-a, Josip Nalic, pomocnik ravnatelja Koncertne direkcije, te dogradonacelnica Nadia Štifanic Dobrilovic.


Podijeli: Facebook Twiter