Otvoreno četvrto izdanje BLITZ-a


Četvrto izdanje BLITZ-a, Međunarodnog festivala izvedbenih umjetnosti sinoć je svečano otvoreno predstavom "Apollonian", koju je koreografski osmislila, te uz Petru Chelfi i Lanu Hosni otplesala hrvatska koreografkinja Martina Nevistić (produkcija O.N.E.). I prije samog opisa plesne predstave valja ponovno istaknuti imena plesačica Martine, Lana i Petra, koje su u svojoj atmosferičnoj izvedbi pokazale kako je ljudsko tijelo, pod uvjetom da mu se maksimalno posvetimo, savršeno ugođeni instrument s kojim možemo raditi štogod želimo. Naime, tri su akterice performansa u potpunosti ovladale svojim pokretima, tražile i dobivale od svog tijela upravo onu figuru, pokret ili izražaj koji su željele. Svemu tome doprinijela je sama predstava "Apollonian", koja kako i samo ime veli, tematizira let na Mjesec s kojeg se opet, zahvaljujući eteričnoj interpretaciji performerica, pruža sasvim novi pogled na Zemlju te tematizira postojeća kriza vizualnosti.   

Naime, kako piše u predgovoru kataloga "Apollonian je novi autorski projekt Martine Nevistić koji pristupa problematici multimedijalnim odnosom prema koreografiji: sučeljavanjem snimljenog i izvedenog materijala nastoji se ukazati na činjenicu da današnjom komunikacijom upravljaju deteritorijalizirane slike bez jasnog subjekta gledanja. Na razini koreografije, problemu se pristupa stvaranjem materijala pomoću spekulacije o tijelima koja se prilagođavaju promijenjenim fizikalnim uvjetima, drugačijim gravitacijama i nepoznatim biosferama. Simbolička referenca leta na Mjesec pritom funkcionira kao okosnica pomoću koje postaje moguće ne samo tematizirati postojeću krizu vizualnosti, nego i ispitati mogućnosti transformacije tog stanja".

Za petak BLITZ najavljuje plesnu predstavu "All Dressed Up With Nowhere To Go", talijanske koreografkinje Giorgie Nardin, s početkom u 21 sat u rovinjskom Multimedijalnom centru. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter