Otvoreno 48. Goranovo proljece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na rodendan pjesnika Ivana Gorana Kovacica, prvi dan proljeca i Svjetski dan poezije, u Lukovdolu je u ponedjeljak otvoreno 48. Goranovo proljece. Zbog vremenskih prilika dodjela nagrada nije uprilicena na otvorenom, vec u lukovdolskom Domu kulture. Rijec je o pjesnickoj manifestaciji utemeljenoj 1964. godine s ciljem ocuvanja uspomene na Ivana Gorana Kovacica, ali i s namjerom promicanja suvremenog pjesnickog izricaja.

Ovogodišnji dobitnik "Goranova vijenca" je Delimir Rešicki, ali on nažalost nije mogao osobno primiti nagradu koju je dobio za pjesnicki opus i ukupan prinos hrvatskoj književnosti. Tako je jednoglasno odlucila prosudbena komisija u sastavu: Evelina Rudan, Branko Cegec, Miroslav Kirin, Miloš ?urdevic i Tvrtko Vukovic.

Pjesništvo Delimira Rešickog višestruko je nagradivano i u domovini i inozemstvu. Njegove pjesme uvrštavane su u sve utjecajnije antologije i preglede hrvatskog pjesništva, a prevodene su na brojne strane jezike.

Rešicki se u hrvatskoj književnosti javio sredinom 80-ih godina 20. stoljeca, zajedno s drugim danas istaknutim piscima koji su se okupljali oko tada kultnog i u jugoslavenskim okvirima utjecajnog književnog casopisa "Quorum". Kriticari se uglavnom slažu s cinjenicom da je Rešicki jedan od najistaknutijih pjesnika takozvanog kvorumaškog naraštaja.

Nagrada "Goranov vijenac" za 2011. godinu dolazi u prave ruke - istaknuto je u obrazloženju, a nekoliko pjesama Rešickog procitao je glumac Milivoj Beader.

Nagrada "Goran" za mlade pjesnike urucena je Martini Vidaic za pjesnicki rukopis "Tkiva". Medu 39 ovogodišnjih pristiglih radova, takvu je odluku jednoglasno donijela komisija u sastavu: Ana Brnardic, Miroslav Micanovic i Marko Pogacar.

U obrazloženju je istaknuto da pjesnicki rukopis Martine Vidaic odlikuje metaforicki bogat, polivalentan iskaz, lucidno spajanje raznorodnih jezicnih registara i lakoca kojom se unutar uobicajenog, "korisnickog" jezika oživljuje svjež, inovativan poredak stvari. Prema rijecima autorice, rodene 1986. u Zadru, zbirka "Tkiva" nastala je iz vrlo banalne ideje promatranja covjeka kao mesa. Tek je postupno došlo do raslojavanja "tkiva" i u stvarnosnom, biološkom znacenju, i "tkiva" kao teksta.

Na pocetku programa Ivica Prtenjaca, predsjednik odbora Goranova proljeca, pozvao je prisutne da minutom šutnje odaju pocast nedavno preminuloj dugogodišnjoj tajnici manifestacije Miri Sušec, koja je bila dobri duh Goranova proljeca.


Podijeli: Facebook Twiter