Otvorenjem izložbi u Vrsaru počeo peti Casanovafest

Stamk Abadžić, čija je izložba fotografija otvorena u sklopu prve večeri Casanovafesta (J. PREKALJ)
Stamk Abadžić, čija je izložba fotografija otvorena u sklopu prve večeri Casanovafesta (J. PREKALJ)

Otvorenjem triju zanimljivih izložbi - kontroverznih erotskih grafika Franza von Bayrosa pod nazivom "Priče s toaletnog stolića", izložbom fotografija "Miris žene" zagrebačkog fotografa Stanka Abadžića i kiparskih minijatura Miroslava Župančića otvoreno je u četvrtak navečer u staroj školi u Vrsaru jubilarno, peto izdanje Casanovafesta, festivala ljubavi i erotike koji će se do subote odvijati na raznim lokacijama u gradu.

Osim likovnih umjetnosti, festival ugošćuje i književne susrete, pa je tako gost ove prve večeri bio književnik Nenad Stipanić. Tijekom cjelovečernjeg programa publiku su zabavljali i članovi Društva prijatelja Giostre koji su u kratkom igrokazu predstavili neke od tajni iz doba baroka. Večer je zaključila projekcija iz ciklusa turskog erotskog filma "Kavez" redatelja Yucela Ucanoglua.

Casanovafest su osmislili Boris Matić i Slobodan Vugrinec, kao manifestaciju koja slavi povijesnu povezanost Casanove i Vrsara u kojem je poznati zavodnik boravio u dva navrata 1743. i 1744. godine.

Kao što je i opisao u svojim opširnim Memorarima, ovaj mu je gradić ostao u sjećanju zbog dobrog ića, refoška i lijepih žena. Festival kroz različite umjetničke sfere, književne večeri, izložbe, kazališnu predstavu, stručna predavanja, gastro uživanja i projekcije erotskih filmova slavi već petu godinu za redom premišljanja o ljubavnim odnosima.

Pokrovitelj je Općina Vrsar, a sponzori su Ministarstvo turizma, Maistra, Fabrika, Propeler film i hotel Vista. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)

 


Podijeli: Facebook Twiter