Otvorenje uz Tamaru Jurkic Sviben

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Trinaesto izdanje festivala komorne glazbe Pulski glazbenici Puli pocelo je u petak navecer cjelovecernjim pijanistickim koncertom Tamare Jurkic Sviben, Puljanke sa zagrebackom adresom, koja se ovom prigodom predstavila djelima hrvatskih skladatelja za klavir.

Pokazujuci veliku uigranost, osjecaj za ritam, odnjegovani glazbeni pristup te profinjenu muzikalnost, baziranu prije svega na zavidnoj tehnici i sigurnoj izvedbi, Jurkic Sviben provela je nazocne kroz zanimljivu glazbenu šetnju partiturama nedovoljno poznatih hrvatskih skladatelja, buduci da se posvetila njihovoj revalorizaciji i predstavljanju široj publici.

Koncert je poceo zahtjevnim djelom Jurja Stahuljka "Uspomene op. 5, jedan dan iz života" (Preludij, Paukova jutarnja pjesma, Uspomena/?ulin ponor, Podne/Sanjarenje, U sutonu/Kratka ispovijest srodnoj duši/Epilog). Ovaj je skladatelj (1901. - 1975.) obradivao i narodne pjesme, stvorivši tako osebujan stil temeljen na klasicnim oblicima i romanticnom sadržaju, što je vidljivo i u predstavljenoj kompoziciji.

Uslijedilo je djelo zaboravljenog hrvatskog skladatelja Rikarda Schwarza "Djecja suita" (Preludij, Bajka, Igra), u kojem su vidljive primjese neoromantizma, ali na trenutke i ludisticki pristup, malo vedrine.

Ivana Lang (1912. - 1982.) bila je jedna od rijetkih hrvatskih skladateljica, a na pulskom koncertu praizvedeno je njezinih "Šest preludija op. 42", u povodu stote godišnjice rodenja (Inquieto, Beato, Malinconico, Agitato, Doloroso, Rallegrato). Jurkic Sviben vec neko vrijeme pokazuje afinitet za izvedbu djela ove skladateljice, s posebnim osjecajem za grotesku, pateticnost i liricnost u ovoj skladbi.

Zanimljiva je bila i izvedba "Sonatine" (Semplice, Intermezzo-Andante, Rondo) Žige Hirschlera, koji pokazuje sklonost impresionistickom zvuku. Koncert je priveden kraju skladbom "Drive" Sanje Drakulic (1963.).

Tamara Jurkic Sviben diplomirala je i magistrirala na Muzickoj akademiji u Zagrebu. Priprema doktorat iz kroatologije pri Hrvatskim studijima Sveucilišta u Zagrebu. Vec dva desetljeca koncertira u zemlji i inozemstvu.


Podijeli: Facebook Twiter