Otvorenje Sajma knjige danas točno u podne

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Jubilarni, dvadeseti po redu Sa(n)jam knjige u Istri bit će otvoren danas točno u podne u Domu hrvatskih branitelja. Ceremoniju otvorenja pratit će glazbom duo Catch-Pop String-Strong iz Beča i Livio Morosin. U protokolu otvorenja sudjelovat će gradonačelnik grada Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, direktorica sajma Magdalena Vodopija, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i ukrajinska spisateljica Oksana Zabužko.

Bogat program prvog dana

Programske brojke 20. Sajma knjige u Istri su impozantne. Tijekom 11 dana trajanja Sajma na programu je više od stotinu događaja: predstavljanja knjiga, stručnih skupova, okruglih stolova, izložbi, koncerata i projekcija filmova. U sajamskim programima ove godine sudjeluje 300 sudionika. Prodajni dio također uključuje velike brojke: 270 izdavača iz Hrvatske i regije izložit će na Sajmu više od 15.000 naslova, a popusti iznose od 10 do 70 posto.

Danas u 17 sati bit će predstavljena knjiga Paola Rumiza "Come cavalli che dormono in piedi", potom će u 18 sati Bruno Dobrić, Daniel Načinović, Helmut W. Malnig i Darko Dukovski predstaviti knjigu "Carska i kraljevska mornarica u Puli i na Jadranu od 1856. do 1918. godine". U Sutonu uz knjigu u 19 sati bit će predstavljanje knjige Oksane Zabuško "Muzej zabačenih tajna", o čemu će pored autorice govoriti i Miljenko Jergović.

U 21 sat u Svetim srcima u produkciji Sa(n)jam knjige u Istri, otvorit će se i izložba Mauricija Ferlina "Zatvoreno more (Climb Every Mountain)".

Uvertira za knjižničare

Kao i prethodnih godina tako i ove, 20. Sa(n)jam imao je pretpremijeru, dan prije svečanog otvorenja, samo za knjižničare. U sklopu Nultoga dana jučer su održana dva programa, "Virtualna izložba 1914." Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu koja je tematskim cjelinama i interaktivnom vremenskom lentom oslikala svakodnevnost 1914. godine zabilježenu u vijestima, fotografijama i novinskim oglasima s portala Stare hrvatske novine. O važnosti tih materijala i vrijednih dokumenata govorila je Dunja Seiter-Šverko.

Potom je održan okrugli stol "Knjižničari kao autori". Sudjelovali su: Katja Mikulčić Matković (Gradska knjižnica Velika Gorica), Tihomir Dunđerović (Školska knjižnica Osnovne škole Bilje), Nada Topić (Gradska knjižnica Solin), Ivan Babić (KGZ, Knjižnica Sesvete), Krešimir Pintarić (KGZ, Knjižnica Marina Držića), Tanja Radović Ravnić (KGZ, Knjižnica Vladimira Nazora), Melita Rundek (KGZ, Knjižnica Dubrava), Ljiljana Festini (Gradska knjižnica Pag). Moderator je bila Ivanka Stričević. (V. BEGIĆ, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter