Otvorenje Outlooka: Lauryn Hill u Areni nakon ponoći

Lauryn Hill - slavna američka kantautorica glavna je zvijezda koncerta otvaranja u Areni
Lauryn Hill - slavna američka kantautorica glavna je zvijezda koncerta otvaranja u Areni

Prvi put u tjednu nakon Dimensions Festivala, sedmo izdanje Outlook Festivala, najvećeg europskog festivala bass glazbe i sound system kulture, počet će za nepunih mjesec dana, u srijedu 3. rujna velikim koncertom u pulskoj Areni, da bi iduća četiri dana na 12 dnevnih i noćnih pozornica na štinjanskom poluotoku i tvrđavi Punta Christo nastupilo preko 300 izvođača duba, reggaea, hip-hopa, drum ‘n’ bassa, garagea, housea i srodnih glazbenih žanrova.

Organizatori su objavili i satnicu koncerta u Areni, na kojem će glavna zvijezda biti Lauryn Hill, uz predgrupe Submotion Orchestra, Fatimu i Andrewa Ashonga.

Lauryn Hill, američka kantautorica, reperica i glumica, dobitnica osam Grammyja, najpoznatija kao članica grupe Fugees (nakon Michaela Jacksona najprodavaniji svjetski R&B izvođači), a još više po odličnom studijskom albumu "The Miseducation of Lauryn Hill" iz 1998. godine, nastupit će u Areni 20 minuta nakon ponoći, a njen nastup će trajati sat i 20 minuta.

Prije ove R&B/ neo soul zvijezde, od 23.05 do 23.40 nastupit će Fatima, pjevačica snažnog i osjećajnog glasa koja izdaje za Eglo Records; dok Andrew Ashong svira od 22.15 do 22.50. On je nastupio i prošlog ljeta u pulskom amfiteatru, i tada izvevši svoju najpoznatiju svoju skladbu "Flowers", za koju je dobio nagradu Gilles Peterson’s Worldwide Award 2013 za pjesmu godine.

Koncert u Areni će u 20 sati otvoriti Submotion Orchestra, sve popularniji britanski sedmeročlani bend iz Leedsa koji spaja duboke bass zvukove s elektronskom, soul, jazz i dub glazbom.

U Štinjanu će, pak, Outlook okupiti ponajbolje svjetske izvođače, DJ-ove i producente basu naklonjenih žanrova, a među njima svakako je najzvučnije ime hip hop legende Buste Rhymesa. Ističe se zatim dance hall i reggae ikona Barrington Levy, Horace Andy, Jah Shaka, Congo Natty te jedan od najboljih svjetskih hip hop producenata DJ Premier. Mnogi posjetitelji Outlooka sigurno s nestrpljenjem očekuju i premijerni pulski nastup pionira zouk i kuduro glazbe Buraka Som Sisteme, a tu su i drum & bass ikone Goldie, DJ Marky, Andy C i Friction.

Zvučno je izvođačko ime i Daddy G, jedan od trojice osnivača kultnog trip-hop benda Massive Attack, koji se uz Portishead i Trickyja smatra pionirom bristolskog zvuka. On će nastupiti u posebnom, dnevnom DJ izdanju na festivalskoj plaži.

Nastupit će i Boddika, predvodnik i inovator žive britanske underground glazbene scene, kao i Dub FX, od kritike hvaljen beatboxer, koji stvara živu glazbu služeći se samo svojim nevjerojatnim vokalom i nekoliko efekata, kao i sve traženiji slovenski hip hop DJ i producent Gramatik. Na pozornicu Outlook fFstivala vraća se i jedan od festivalskih favorita Zed Bias, pionir britanske urbane glazbe. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter