Otvorenje novog Kaštijuna opet prolongirano

Sa starog deponija lete otpaci (M. MIJOŠEK)
Sa starog deponija lete otpaci (M. MIJOŠEK)

U novi Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun od prije desetak dana počele su pristizati prve količine otpada s Puljštine, a jučerašnjim obilaskom novog centra mogli smo se uvjeriti da su radovi više-manje gotovi. No čini se da će se na najavljeno otvaranje novog ŽCGO-a Kaštijun koje se spominjalo pred početak ove turističke sezone, negdje u lipnju, ipak pričekati.

Nakon što je vođenje tvrtke Kaštijun preuzeo Darko Višnjić, uvedena je praksa izbjegavanja razgovora s novinarima, pa se tako pitanja odnedavno mogu slati samo putem e-maila, a novinari time ostaju uskraćeni za dodatna pojašnjenja. Jučer nas je centrom provela članica Uprave Vesna Dukića koja nije davala nikakve izjave te je na postavljena pitanja naknadno odgovorila e-mailom.

Krajnja cijena

Po njenim riječima "od 23. ožujka u prihvatnu jamu MBO postrojenja dovozi se otpad i to prema dinamičkom planu za pokusni rad koji je dostavio izvođač, a koji i provodi pokusni rad".

- Do sada je na Centar dopremljeno 850 tona otpada, a radi se o isključivo komunalnom otpadu. Ovih dana otpad se s područja Puljštine dovozio malim kamionima takozvanim smećarima u kojima se otpad i skuplja s pretovarnih stanica Labin i Poreč, kamionima i poluprikolicama u vlasništvu Kaštijuna d.o.o. Uz to, naknadno će se otpad dovoziti i s pretovarnih satnica u Umagu i Buzetu, kaže Dukić.

Na pitanje koliko će, nakon uspostave Centra, iznositi cijena obrade otpada po toni, odnosno koliko će na kraju mjeseca građanima biti veći računi nakon što ŽCGO Kaštijun krene s radom, zasad još nema nikakvih konkretnih odgovora.

- Koliko će iznositi cijena obrade otpada na Centru, ne možemo precizirati, dok svi radovi i testiranja ne budu gotovi, odnosno dok ne završi pokusni rad. Tek kada vidimo koliki su operativni troškovi postrojenja i stvarni troškovi gradnje, moći ćemo definirati cijenu, a do tada govorimo samo o procjeni, kaže Dukić. Koliko pak iznose te procjene, nije nam navela.

Čini se da su se otvorili pregovori i oko preuzimanja SRF-a koji će nastajati u MBO postrojenju, a za koje već dugi niz godina postoji pismo namjere da bi to gorivo iz otpada trebala preuzimati tvornica cementa Holcim u Koromačnu. Dukić pak odgovara da za korištenje SRF-a koji nastaje u procesu obrade otpada, tvrtka još nema sklopljen ugovor, dodajući da je sastanak s predstavnicima Holcima održan 21. ožujka te se očekuju daljnje aktivnosti. Osim što se debelo kasni s otvaranjem, tvrtka Kaštijun je ovih dana, točnije 5. travnja objavila javni natječaj za odabir izvođača za rekonstrukciju raskrižja na Medulinskoj cesti te rekonstrukciju pristupne prometnice do centra.

U tom se pozivu navodi da je da je procijenjena vrijednost radova 13,6 milijuna kuna, a ponude se pak primaju do 25. travnja. Kako pristupna prometnica još nije krenula u gradnju, zanimalo nas hoće li i to dodatno usporiti otvaranje.

- Očekujemo da će pristupna prometnica i rekonstrukcija raskrižja na Medulinskoj cesti biti gotovi prije preuzimanja Centra. Ukoliko izvođač bude završio pokusni rad nakon 14 tjedana, koliko je planirano njegovo trajanje, nakon toga slijedi tehnički pregled i uporabne dozvole Centra, a preuzimanje se može očekivati krajem rujna ili početkom listopada, kazala je Dukić, dodajući da kao što je i ranije navedeno, rokovi direktno ovise o izvođaču te da je vrlo teško precizirati točne datume.

A smeće leti

I dok ŽCGO-u slijedi testiranje opreme i pogona i još poneki zahvat na samom uređenju, u tom novom dijelu na zasađenom bilju već "lepršaju" plastične vrećice koje pod naletima vjetra pristižu s susjednog starog deponija. Tek kada centar krene s radom, kreće se u postupak završne sanacije starog Kaštijuna koji će se valjda napokon zatvoriti i kompletno prekriti zelenom površinom.

Do tada, apokaliptični prizori ogromnih količina smeća koje smo jučer zatekli na obližnjim njivama i dalje će šokirati sve one koji se slučajno nađu u tom dijelu Puljštine. Na tisuće i tisuće plastičnih vrećica vijore po drveću i livadama, a sve i dalje "nadziru" jata galebova i dva ukrasna gipsana labuda na jednoj potleušici usred smetlišta. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter