Otvorenje Kuće fresaka 26. lipnja

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Međunarodna likovna kolonija na temu zidnog (fresko) slikarstva koja će se održati idući tjedan u Draguću, bila je u petak tema konferencije za novinare u galeriji Poola, a o čemu su govorili akademski slikar Robert Pauletta u ime suorganizatora, umjetničke organizacije Robot, i koordinatorica projekta REVITAS II Sandra Ilić. Prekogranični projekt - REVITAS II je prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u sastavu Operativnog programa Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. u sveukupnom iznosu od 843.058,49 eura.

Partneri projekta su Općina Kopar, kao vodeći partner, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Gradovi Buzet i Vodnjan, te Općine Izola i Piran. REVITAS II se temelji na nastavku i nadgradnji aktivnosti projekta REVITAS, kazala je Sandra Ilić.

Naglasila je da su ciljevi Revitasa II zaustaviti propadanje istarskog zaleđa očuvanjem i promocijom kulturne baštine i poticanjem razvoja integriranih turističkih proizvoda, oblikovanje prekogranične turističke destinacije te poticanje održivog razvoja turizma u istarskom zaleđu, a sve to na temelju kulturnog i prirodnog bogatstva područja.

Govoreći o likovnoj koloniji koja će se održati u Draguću od 15. do 19. lipnja, Pauletta je naveo da će u njezinom radu sudjelovati hrvatsko-njemački umjetnik Lovro Artuković, slovenski umjetnik Rajko Čuber, talijanski umjetnik Ugo Gazzola, a iz Hrvatske dolaze Dubravko Mataković te Vodnjanac Silvo Šarić. Pauletta ističe da se smjernice rada kolonije temelje na kvalitetnoj novovjekovnoj reinterpretaciji specifičnog kulturnog nasljeđa, a nakon završetka kolonije, u petak, 19. lipnja, bit će upriličena izložba umjetničkih ostvarenja.

Autori su, naveo je Pauletta, priznati umjetnici, koji će predstaviti različite umjetničke rukopise i kreacije. Po završetku kolonije tiskat će se višejezični katalog na hrvatskom, slovenskom, talijanskom i engleskom jeziku, a izložba radova nastala na ovoj koloniji bit će tijekom jeseni upriličena u galeriji Poola.

U Draguću će se od 18. lipnja do 24. srpnja održati i radionice o zidnom (fresko) slikarstvu pod vodstvom Harija Vidovića, i to u tri ciklusa, najprije od 18. do 20. lipnja za osnovnoškolce, potom, od 21. do 23. lipnja za srednjoškolce i studente, a od 22. do 24. srpnja za stariju dob.

Međunarodni skup Svečano otvorenje Kuće fresaka održat će se 26. lipnja u nazočnosti predstavnika Regije Veneto, Ministarstva kulture, Porečke i pulske biskupije, Istarske županije, Općine Cerovlje te partnera na projektu REVITAS II. iz Slovenije i Hrvatske. Međunarodni znanstveno-stručni skup iz područja zidnog slikarstva na temu "Suvremena iskustva u restauriranju zidnih slika" u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda održat će se od 8. do 10. srpnja u Draguću. Prekogranični ciljevi projekta REVITAS II su i poticanje i promoviranje tradicionalnih običaja i zanata u svrhu zaustavljanja iseljavanja stanovnika iz nerazvijenog dijela u unutrašnjost Istre i povećanje prepoznatljivosti unutrašnjosti Istre. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter