Otvorenje Kaštijuna tek krajem rujna, a možda ni tada

Zgrada očito još nije gotova (Danilo MEMEDOVIĆ)
Zgrada očito još nije gotova (Danilo MEMEDOVIĆ)

Izgradnja novog Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun debelo kasni. Iako smo prije dva mjeseca pisali kako se centar otvara u kolovozu što je dakle trebalo biti idućeg mjeseca, čini sa da od toga ipak neće biti ništa. Da je tome tako, svjedoči i izjava direktorice tvrtke Kaštijun Vesne Dukić koja nam je jučer potvrdila kako početak probnog rada može očekivati na jesen.

- Prema zadnjim informacijama koje je na sastanku iznio predstavnik izvođača radova, početak probnog rada se može očekivati krajem rujna. Svakog dana očekujemo službeni plan izvođača, pa ću tek tada znati koliko je kraj rujna realan rok, kratko je odgovorila Dukić.

Plaćanje penala

Sudeći po ovom odgovoru, zasad se sa sigurnošću ne zna je li i kraj devetog mjeseca uopće realan rok? Također još nitko nije javno izvijestio o tome koliko će to probijanje rokova koštati izvođača i kako je to definirano u sklopljenom ugovoru. Naime, poznato je tek da se izvođač-grčka tvrtka Helector S.S. u konzorciju s domaćim GP Krkom obvezao centar predati po principu "ključ u ruke" ali i to da u slučaju kašnjenja plaća penale. O kojim se iznosima radi nismo uspjeli saznati, a pojašnjenje smo zatražili i od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji vodi ugovor s izvođačem i čije odgovore očekujemo. Zasad je tek poznato da je  ugovorom predviđena naplata penala (ugovorna kazna) ali za to je, uz kašnjenje, potrebno ispunjenje i drugih uvjeta iz ugovora.

Prateći dinamiku otvaranja Kaštijuna, još prije nekoliko se godina upozoravalo kako na sadašnjem odlagalištu više nema mjesta te da je centar potreban što prije izgraditi kako se ne bi dogodio napuljski scenarij. U  Puli se na sreću to nije dogodilo, no pitanje je kakav se scenarij dogodio na sadašnjem odlagalištu kada je nekoliko godina unazad također upozoravano kako je deponij "na izdisaju".

Što se tiče novog datuma i početka probnog rada to je već teže pitanje kada se prisjetimo svih najavljenih datuma. Tako je novi centar trebao biti izgrađen do kraja 2010. godine, pa krajem 2011., pa onda koncem  2014., a samo ove godine bila su zakazana čak četiri termina otvorenja- u travnju, lipnju kolovozu- i sada u rujnu. 

Osim nedoumice kada će se centar izgraditi, još nije poznato ni  gdje će odlaziti gorivo iz otpada koje će nastajati u postrojenju novog županijskog centra. I to je valjda pitanje od milijun dolara jer kada to pitamo nadležnog ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića on nam kaže "da je plasman goriva iz otpada prvenstveno odgovornost Uprave Kaštijuna te da sirovina može plasirati na tržište bilo koje članice EU-a".  S druge strane Uprava Kaštijuna tvrdi "da se na tome kontinuirano radi u suradnji s ministarstvom i nadležnim fondom te da su u tijeku opsežne aktivnosti na definiranju krajnjeg modela za korištenje goriva iz otpada".

U očekivanju idućeg termina za otvaranje centra, nadamo se da će novi Županijski centar za gospodarenje otpadom u probni rad krenuti barem u ovoj godini. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter