Otvorenje izložbe Antuna Motike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

S pocetkom u 21 sat, uz nastup Ivana Šverka i Josipa Nemeta na klasicnoj harmonici, u galeriji Adris veceras se otvara izložba slika Antuna Motike. Pišuci o Motiki, autor postava Igor Zidic je u katalogu izložbe, uz ostalo, zapisao:
"Kad bismo, ravnajuci se po onoj drevnoj Nomen est omen, pokušali definirati slikara Antuna Motiku, morali bismo ga zamisliti kao kopaca, covjeka zemlje.Kada bih, tome usuprot, pokušao izraziti bit Motikine umjetnosti, apostrofirao bih ga kao covjeka svjetla, majstora Zrake. Svi smo, koji hodamo zemljom, njome, dijelom, determinirani; ni Motika nije apatrid, nije deracinée, ali slikarsko mu je oko bilo oslobodeno okova zemlje: i kad je gledao u nju, veliku Prirodu – s jedne strane – i ljudske ucinke u njoj, velika Gradilišta (Jablanica, rijecka luka, mostovi Pariza i dr.) s druge strane, pod njegovim je kistom, iz njegove je ruke izvirala arabeska svjetla. Ne bojim se da cu pogriješiti kažem li da je, uz Emanuela Vidovica, Motika imao najsenzibilnije oko u hrvatskom modernom slikarstvu", porucuje Zidic.
Posjetitelji ce, izmedu ostalog, moci vidjeti "Moj atelje" (1931.), "Akt "(1962.) te "Mrtvu prirodu s kokotom" (1956.). Antun Motika (1902. - 1992.) studirao je kiparstvo na Akademiji u Zagrebu nakon cega se opredjeljuje za slikarstvo. Nakon diplome u dva se navrata usavršavao u Parizu. Samostalno je izlagao diljem bivše države, kao i na bijenalu u Veneciji 1942. i 1952. godine. Izložba ostaje otvorena do 2. kolovoza.


Podijeli: Facebook Twiter