Otvorenje Cvjetnog - cetvero privedeno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kaos, naguravanje, gužva, fizicki sukob zaštitara i policije s prosvjednicima, cetvorica privedenih! Sve to obilježilo je "svecano" otvorenje šoping centra Cvjetni Tomislava Horvatincica. To, i golem transparent što su ga prosvjednici izvjesili na zgradu naslonjenu na šoping centar, na kojem je velikim crvenim slovima pisalo "Totalna prevara".

To, i jedno stotinu šopingu odanih Zagrepcana koji su svim specijalcima i kaosu usprkos marno, sat i pol, cekali da ih se pripusti u omiljeni im H&M ducan da s veseljem kupuju.

Do fizickog sukoba i privodenja cetvero prosvjednika, medu kojima je i facebook prosvjednik Ivan Pernar, koji se s nekolicinom istomišljenika pridružio prosvjedu, došlo je u unutar samog centra. Ocevici tvrde kako je do tada miran prosvjed pretvoren u sukob "inicijativom" zaštitarske službe šoping centra.

Policija, koja je do tada prijecila prosvjednicima ulaz u centar, u jednom je trenu, nakon što su prosvjednici spustili svoje transparente, odlucila otvoriti glavni ulaz za sve, vjerujuci valjda da ce tako prosvjed brže doci kraju. Posao taj cas prepuštaju zaštitarima, što se pokazalo greškom.

- Ovo danas potvrdilo je cinjenicu da javni prostor nije javni, nego privatni. Policija je u jednom trenutku zaštitarima rekla "vi sada preuzimate", a zaštitari su poceli maltretirati gradane i isprovocirali sukob. Ovaj prostor kontrolira privatna vojska, kazao je Teodor Celakoski.

Sve pocelo idilicno

Saša Durovic, jedan od svjedoka samog sukoba, veli da je sve pocelo onog trenutka kada je jedan od zaštitara novinarki opsovao majku, a onda fizicki nasrnuo na gradane. Na srecu, obracun nije trajao dugo. Zato se našlo ponešto kupaca koji su osjetili potrebu verbalno napasti prosvjednike nazivajuci ih klošarima i komunjarama, iznervirani što im je prosvjed pokvario užitak kupovanja. Prosvjed je na koncu, nakon nekih dva sata okoncan tek zahvaljujuci hladnoj glavi Celakoskog i Tomaševica.

U isto vrijeme prosvjednici su se okupili u Varšavskoj. U zraku transparenti. "Kapitalizam = legaliziranje korupcije" te nabrajanje; Todoric, Kerum, Škegro, Vidoševic, Mudrinic, Pavic, Hovatincic, Tedeschi... Urša Raukar u rukama drži spomen-plocu Vladimiru Vidiricu, onu koja je nestala s Cvjetnog trga zajedno s Vidricevom rodnom kucom za i zbog gradnje šoping centra.

- Necemo odustati od borbe za javni interes i borbe protiv vlasti koja se stavlja iskljucivo na stranu krupnog kapitala a protiv javnog interesa. Mi smo tu da pokažemo da cemo se nastaviti boriti za naš grad, kazuje Urša Raukar.

Zbog ovakvih na ulici

U zraku i transparent "Hrvatska shoping centar - 100.000 otpuštenih tekstilaca". Drži ga Mara Zovko, radnica propalog Kamenskog.

- Zbog ovakvih smo na ulici, kaže, dok prstom upire na fasadu šoping centra.

Prosvjednici su iz Varšavske došli na Cvjetni trg. Zli bubnjari su bubnjali, a podno stana Dikana Radeljaka zavijorio se golemi transparent. Prosvjed se na tren preselio opet u Varšavsku na rampu podzemne garaže. Specijalci su sve to mirno gledali do trena kada prosvjednci dolaze pred glavni ulaz s namjerom da u ono što drže javnim prostorom i udu uz poklice "Idemo u šoping". Taj tren pocinju i lagane carke.

Zaštitari, dio njih, pomalo pocinju gubiti živce.- Hoceš mi ti hraniti troje djece, govori jedan dok žucno tjera od sebe prosvjednika. Na sjajno staklo centra lete jaja. A gospode sjajnih frizura svemu usprkos u cudu pitaju: "Može li se kako unutra? Zašto ne može!?"


Podijeli: Facebook Twiter