Otvorenje 57. Pule u znaku Fellinija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu devedesete obljetnice rodenja velikog talijanskog režisera Federica Fellinija (1920.-1993.), na dan otvorenja 57. festivala igranog filma u Puli, 17. srpnja, održat ce se koncert skladbi iz njegovih najslavnijih filmova, koje je napisao jedan od najvecih svjetskih skladatelja filmske glazbe, Nino Rota (1911.-1979.).

Istoga dana bit ce izveden i koncert djela koje je komponirao Ennio Morricone, prvi skladatelj filmske glazbe nagraden Oscarom za životno djelo.

Glavni interpret oba koncerta bit ce jedan od najpoznatijih svjetskih trubaca Mauro Maur, cije su izvedbe dio glazbene podloge više od stotinu filmskih ostvarenja. Maura ce na klaviru pratiti kanadska pijanistica Françoise de Clossey.

Mauro Maur clan je orkestra Opere u Rimu, nastupao je s gotovo svim najvecim svjetskim orkestrima, Morricone i Mikis Theodorakis posvetili su mu nekoliko skladbi, a pripala mu je i cast da na zamolbu obitelji svira na posljednjem ispracaju Federica Fellinija.

Osim na koncertima u dvorani pulske Zajednice Talijana, Maur ce jednu skladbu izvesti i na ceremoniji otvorenja filmskog festivala, u Areni, koju ce izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija.

Organizatori isticu da je koncert omogucila donacija Talijanskog instituta za kulturu iz Zagrebu, cija ravnateljica Paola Cicciolella nakon cetiri uspješne godine ove jeseni napušta Hrvatsku i odlazi na novu dužnost u Varšavu.


Podijeli: Facebook Twiter