Otvoreni vodnjanski podrumi na Dan ulja i vina

Sergio Delton
Sergio Delton

Manifestacije 22. Smotra vina južne Istre i 21. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja ove su godine objedinjene u programu Dan ulja i vina koji se, u organizaciji Grada Vodnjana i Agroturista, održavaju danas na glavnom vodnjanskom trgu. Program u 11 sati nastupom otvaraju djeca vodnjanskog vrtića, a gosti i posjetitelji moći će degustirati megafritaju koja će biti gotova oko 11.30 sati. na programu će svirati In Vino Veritas.

Tijekom cijelog dana biti otvorene kušaonice i podrumi ulja i vina. Svoja vrata za posjetitelje otvorit će proizvođači Tonin, Babos, Chiavalon, Lucio Toffetti, Teraboto, Franko Macan, Agroprodukt, Brist, Baioco, Sergio Delton i Meloto. Održat će se i vođeni obilasci Nacionalnog kolekcijskog nasada domaćih i udomaćenih sorti maslina, a bit će otvorene i vodnjanske galerije u palačama Bettica i Portarol te Eko-muzej. Izložba je upriličena i u Casi Rosina te podrumu Teraboto. Proizvođači će svoje autohtone proizvode izložiti na Narodnom trgu, a dječica će moći uživati u vožnji vozićem koji vuku magarci.

Oko 14 sati održat će se natjecanje u rezidbi maslina u jednom vodnjanskom masliniku. U 17 sati počinju stručna predavanja u Zajednici Talijana Vodnjan na Narodnom trgu na 3. katu. Temu "Program europske teritorijalne suradnje: nove mogućnosti financiranja za poljoprivrednike" predstavit će LAG "Južna Istra", dr. sc. Sanja Radeka govorit će o "Karakterizaciji različitih stilova vina Malvazije istarske proizvedene u hrvatskoj i slovenskoj Istri", dok za maslinare interesantnu temu "Primjena filtracije maslinovih ulja" donosi dr. sc. Karolina Brkić Bubola. Edi Pastrovicchio, mag. ing. agr., govorit će prepoznavanju, prevenciji i zaštiti maslina od paunovog oka.

U 19 sati počinje prezentacija desertnih vina i vođena degustacija Vin de Rosa, a dodjela medalja i priznanja najboljim vinima i maslinovim uljima održat će se u 20 sati u ZT-u Vodnjan. Ove je godine prijavljeno 86 uzoraka ulja, a 90 posto ih je ekstra djevičanskih. Bit će podijeljeno 26 zlata, 21 srebro, sedam bronci i 21 ekstra bez medalje. Za smotru vina prijavljeno je 25 uzoraka u četiri kategorije: desertna vina "Vin de Rosa", pjenušava, bijela suha i crna suha vina. Prema rezultatima bit će dodijeljena dva zlata, 15 srebra i tri bronce. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter