Otvoreni Titovi sefovi nakon 30 godina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tročlano državno povjerenstvo u Beogradu otvorilo je, po ovlastima srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFRJ prije tri desetljeća pohranilo stvari Josipa Broza Tita nakon njegove smrti, ali će sadržaj ostavštine biti poznat tek kad se usporede dostupni popisi i iznova sačini zapisnik.

Kako u četvrtak pišu "Večernje novosti", povjerenstvo je predvodio Nikolićev savjetnik Oliver Antić, a budući se 30 godina nije znalo šta je u sefovima - samo Titove osobne stvari ili i imovina koja bi mogla biti vlasništvo države, povjerenstvo će morati napraviti detaljnu inventuru pohranjenih vreća.

Sef je otvoren na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, koji vodi ostavinsku raspravu članova Titove obitelji, ali otvaranju sefa u srijedu nisu nazočili ni zastupnik tog suda, niti odvjetnici Brozovih srodnika i nasljednika, a u uredu srbijanskog predsjednika kažu kako za to nije ni bilo ni zakonskih uvjeta.

U trezoru bi, kako pretpostavljaju odvjetnici članova obitelji Broz, u 11 vreća trebalo biti sve što je, nakon Titove smrti, zatečeno u maršalovoj vili u Užičkoj 15 na Dedinju, među ostalim šest posljednjih Titovih predsjedničkih plaća, autorski honorari za knjige, nešto zlata i nakita.

Ostavinska rasprava nakon smrti bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ vodi se u Beogradu, a Predsjedništvo Srbije, prema tumačenju Nikolićeva savjetnika Antića, profesora Pravnog fakulteta, smatra se pravnim sljedbenikom nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter