Otvoreni prvi natječaji Kreativne Europe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 2000 kina, 800 filmova, 4.500 književnih djela i više od 250.000 umjetnika i kulturnih djelatnika dobit će priliku za sudjelovanje u novom programu Europske komisije Kreativna Europa s proračunom većim od 2,4 milijarde eura, čiji su prvi natječaji otvoreni danas. Program se sastoji od dva zasebna potprograma - Kultura i MEDIA.

Dosadašnji korisnici i sudionici programa Kultura mogućnosti mogu pronaći u četiri objavljena natječaja potprograma Kultura: Potpora europskim projektima suradnje, Potpora projektima književnih prijevoda, Potpora europskim mrežama i Potpora europskim platformama.

Uz potprogram Kultura, tu je i potprogram MEDIA otvoren djelatnicima hrvatskog audiovizualnog sektora za koje je u ovom trenutku otvoreno četiri natječaja te se očekuje otvaranje njih još osam. Trenutno su otvoreni: Potpora za pojedinačne projekte i skupine projekata, Potpora za razvoj televizijskog programa i europskih audiovizualnih djela, Potpora za transnacionalnu distribuciju europskih filmova i Potpora za festivale.

Kao i prethodnih sedam godina u kojima su hrvatske institucije iz područja kulture s iznimnim uspjehom sudjelovale u programu Europske unije Kultura, i novi program donosi višestruke mogućnosti europske kulturne suradnje u okviru projekata europske suradnje koji su upravo na zahtjev kulturnog sektora pojednostavljeni i gdje minimalni iznosi potpore više nisu propisani, već ih određuju sami prijavitelji projekata, navodi u današnjem priopćenju Ministarstvo kulture.

Uz najpopularniju kategoriju projekata europske suradnje, otvoreni su i natječaji namijenjeni hrvatskim izdavačkim kućama koje će dobiti priliku za prijevod vrhunskih naslova europske književnosti, a osim troškova prijevoda u projektima će biti dozvoljeni i troškovi tiska, promocije i sudjelovanja autora na različitim književnim sajmovima i gostovanjima.

Kao i prethodnih godina, tu su još i potpore za europske mreže i platforme koje će kroz suradnju i okupljajući mnoge kulturne institucije iz različitih europskih zemalja mladim talentima i novim autorima pružiti mogućnost iskazivanja na europskoj sceni.

Novi program EU za kulturu i audiovizualni sektor pod nazivom Kreativna Europa usvojio je Europski parlament 19. studenog, a cilj mu je poticanje očuvanja i promicanja europske kulturne i jezične raznolikosti te jačanje kompetitivnosti kulturnog i kreativnog sektora s ciljem promicanja pametnog i održivog rasta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter