Otvoreni dvadeseti sajam maslinovog ulja Oleum olivarum

(L. JELAVIĆ)
(L. JELAVIĆ)

Jubilarni susreti maslinara i sajam ekstradjevičanskog maslinovog ulja otvoren je u Krasici kod Buja, mjestu koje se posljednjih dvadeset godina po razvoju maslinarstva smjestilo u red velikih i priznatih maslinarskih krajeva. Oleum olivarum je kao jedan od najstarijih sajmova maslinovog ulja, dao velikdoprinos razvoju maslinarstva u Istri, što je potvrđeno i na prigodnom svečanom otvaranju ovogodišnje manifestacije, gdje je u ime organizatora sudionike i goste pozdravio predsjednik Mjesnog odbora Ecio Cinić iskazujući zadovoljstvo što su zajedničkim snagama stigli do dvadesetog izdanja ove vrijedne i sve priznatije manifestacije. Gradonačelnik Buja Edi Andreašić je izražavajući dobrodošlicu u zavičaj maslinarstva naglasio da je Istra i dalje najbolja maslinarska regija, čemu su svakako velik doprinos dali maslinari iz ovog dijela Istre. 

Istra najbolja

- U Krasici smo svih ovih godina stvorili prepoznatljivu manifestaciju ne samo u cijeloj regiji, nego i izvan Istre, u Sloveniji i Italiji. Krasica je danas, naglasio je Andreašić, centar svijeta maslinarstva, te pozdravio sudjelovanje sve većeg broja maslinara iz Dalmacije i Slovenije. 

- Istra je i po drugi put proglašena najboljom svjetskom regijom u maslinarstvu. To je činjenica, a nastavljamo i dalje. Nismo se umorili, još ima ideja, želimo dalje. Želimo našoj djeci, svim našim građanima pružiti najbolje poljoprivredne proizvode, kao što smo to napravili s maslinovim uljem. Uz to, još moramo raditi na tome da naši proizvođači lakše plasiraju svoje proizvode, ali i na zaštiti maslinovog ulja. Proizvod ne pripada državi, nego teritoriju, pa tako želimo zaštititi i maslinovo ulje kako smo to napravili s pršutom ili vinom - rekao je otvarajući jubilarni dvadeseti Oleum olivarum istarski župan Valter Flego. 

Stručna predavanja

Nakon službenog dijela gosti su s domaćinima obišli sajam poljoprivrednih i drugih autohtonih proizvoda na kojemu je 35 izlagača, ne samo iz stre. Uslijedila su stručna predavanja o maslinarstvu i maslinovom ulju, održane su vođene degustacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a u večernjim satima prvog dana manifestacije podijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima koji su doprinijeli održavanju i unaprjeđenju ove manifestacije, te priznanja za ekstra djevičanska maslinova ulja. 

Ove je godine ocjenjivano 170 uzoraka ekstradjevičanskog maslinovog ulja iz Dalmacije, Istre, te Slovenije i Italije, što je daleko od 18 uzoraka koji su organizatori imali na prvoj smotri prije 20 godina.

Veliki napredak tijekom ovih godina napravljen je u količini, a posebno u kvaliteti ulja, pa je ove godine bilo 155 ulja ekstra kakvoće, dodijeljeno je 47 zlatnih, 66 srebrnih i 24 brončana odličja. 

Manifestacija Oleum olivarum nastavlja se danas kada će Krasicu i prostor sajma okupirati umjetnici, sudionici 15. likovnog natječaja na temu maslinarstva i maslinovog ulja. Sajam poljoprivrednih proizvoda otvoren je od 11 do 19 sati, kao i kušaonice maslinovog ulja na cijelom području Krasice. (Luka JELAVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter