Otvoreni Dani mladog maslinovog ulja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Peti, jubilarni Dani mladog maslinovog ulja otvoreni su u petak u Vodnjanu. Manifestaciju, na kojoj sudjeluje 60-ak izlagaca, otvorio je procelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Milan Antolovic istaknuvši da zajedno s nadležnim Ministarstvom i maslinarima treba omoguciti zaštitu izvornosti i geografskog porijekla istarskog maslinovog ulja.

- Došli smo do milijun stabala maslina u Istri i imamo 20 uljara, a 1994. bilo ih je samo tri. No, u doba Austro-Ugarske u Istri je bilo 35 uljara pa se treba vratiti valorizaciji poljoprivrednog zemljišta kojim se sad slabo gospodari, rekao je Antolovic i apelirao na jedinice lokalne samouprave da stave u funkciju zapuštena poljoprivredna zemljišta. Dodao je da je Vodnjanština predvodnik razvoja maslinarstva u županiji, a Vodnjan ce postati centar maslinarstva.

Gradonacelnik Vodnjana Klaudio Vitasovic istaknuo je da su Dani maslinovog ulja manifestacija jedinstvena na ovim prostorima koja iz godine u godinu raste pa je sajam s pocetnih 300 cetvornih metara na Narodnom trgu ove godine narastao na 1.200 cetvornih metara pod šatorom i 200 kvadrata vanjskog prostora na parkiralištu kod Doma mladih.

- Kao gradonacelnika me veseli rast broja maslinika na podrucju Vodnjana kao i rast broja maslinara i ulja. Mnogi su shvatili da maslinarstvo nije samo hobi nego i ozbiljan posao od kojeg se može živjeti i zaraditi, rekao je Vitasovic.

Sandi Chiavalon je u ime tehnicke organizacije rekao da je manifestacija postupno prerasla okvire Istre i Hrvatske pa je posjecuju i gosti iz Slovenije, Austrije, Italije i Srbije. I maslinarstvo se u ovih pet godina promijenilo, dodao je, jer su maslinari prije imali mala obiteljska gospodarstva koja su proizvodila ulje za sebe i prijatelje, a danas je ono postalo važna gospodarska grana.

- Zajedno cemo postici da maslinovo ulje Istre postane svjetski brend kao ono iz Toscane i podrucja Lago di Garda pa ga nece biti problem prodati nego proizvesti dovoljne kolicine, zakljucio je Chiavalon.


Podijeli: Facebook Twiter