Otvoreni Dani arhitekture u Istri

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

"Drago mi je da ostvarenja članova Društva arhitekata Istre možemo usporediti s arhitekturom u drugim mjestima, usporediti i tako se usavršiti. Neka je produkcija bliža, a neka, poput izložbe o suvremenoj arhitekturi u Čileu, dalja našem kontekstu," rekao je predsjednik Društva arhitekata Istre Emil Jurcan prilikom sinoćnjeg otvaranja tradicionalne manifestacije Dani arhitekture u Istri u pulskom MMC-u Luka. Pritom je izrazio i veliko zadovoljstvo svježe tiskanim i promoviranim Zbornikom godišnjih aktivnosti Društva arhitekata Istre, s radovima, akcijama, razgovorima i teoretskim tekstovima.

Pred velikim brojem posjetitelja u ovom višegalerijskom prostoru otvoreno je čak sedam izložbi, a osim revijalne i uvijek intrigantne godišnje izložbe radova članova Društva arhitekata Istre te raritetne i visokokvalitetno producirane izložbe suvremene arhitekture Čilea, mogu se još razgledati izložba ovogodišnjih nagrađenih radova Salona arhitekture Novi Sad; izložba "Soba DAŠ: Welcome to Šibenik" mlade šibenske sekcije arhitekata, projekt Bojane Vuksanović " Dock Culture", izložba Marka Krojača i Milete Mijatovića "Zaludgraditelj" i rad Luke Jurasa "3DD". Kontinuirano se 'vrti' i desetominutni film Saše Pančića "Dinamička ravan" o zatrpavanju arheološkog nalazišta u Kandlerovoj ulici.

Po prvi put navedene izložbe gostuju diljem Istre odnosno u pazinskoj Galeriji LG i buffetu Bunker (otvorenje 1. prosinca), labinskoj Gradskoj knjižnici (9. prosinca), te u porečkoj Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta (16. prosinca).

Manifestacija je nastavljena jučer popodne u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre na pulskom Kaštelu kada je počeo dvodnevni strukovni kongres o arhitekturi u regionalnim uvjetima, s četiri uvodna predavanja. (Z. ANGELESKI)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter