Otvoreni 10. Dani inženjera elektrotehnike

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U hotelu Parka Plaza Histria danas je, pred brojnim uzvanicima, održano svečano otvaranje 10. Dana inženjera elektrotehnike. U Puli se, kako je već istaknuto, održavaju drugi put, i veliki odaziv sudionika, njih više od 400, pokazatelj je da su organizatori dobro odlučili te jubilarnu godinu proslavili u Puli. Svečanosti otvaranja su tako prisustvovali brojni gosti, među ostalim domaćini dogradonačelnik Robert Cvek i dožupan Fabrizio Radin, predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike (HKIE) Željko Matić te brojni predstavnici hrvatskih elektrotehničkih fakulteta, strukovnih udruženja, studenata te komora susjednih zemalja.

Na početku svečanosti dosadašnji rad komore predstavio je Matić, istaknuvši suradnju i prezentaciju radova studenata, a nastavljeno je nizom predavanja, odnosno odabranim referatima kojima su obuhvaćene mnoge teme značajne za rad inženjera elektrotehnike, kako projektanata i nadzornih inženjera tako i inženjera voditelja građenja i voditelja radova. Nastojalo se, istaknuto je, obraditi većinu tema koje trenutno zaokupljaju hrvatski stručnu javnost. U fokusu je tako, među ostalim, energetska strategija RH te najnoviji svjetski trendovi u proizvodnji, prijenosu, distribuciji i skladištenju električne energije. Danas je tako bio predviđen okrugli stol s temom "Problematika elektrotehničke struke u svjetlu priprema novih zakona" na kojem su sudionici mogli čuti relevantne informacije od predstavnika resornog ministarstva. Sutra će se, osim niza predavanja, održati i drugi okrugli stol "Izazovi i primjena BIM-a (Building information modeling)" gdje će se sudionici upoznati s znatnim poboljšanjem tradicionalnih metoda projektiranja i građenja.    

Inače, glavni cilj DIE je   osigurati kvalitetno, stručno, i odgovorno obavljanje poslova u elektrotehničkoj struci djelovanjem na stalnoj izobrazbi i usavršavanju znanja kako bi se na taj način unaprijedila struka, njezin dignitet, odgovornost i učinkovitost. Održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, sva četiri hrvatska elektrotehnička fakulteta te Istarske županije i grada Pule. (N. S.) 


Podijeli: Facebook Twiter