Otvorene prijave za ovogodišnju Pulu

Iz filma "Zvizdan" Dalibora Matanića
Iz filma "Zvizdan" Dalibora Matanića

Od danas, 20. ožujka, pa do 17. travnja u ponoć otvoren je javni poziv za prijavu filmova u natjecateljskim programima 62. Pulskog filmskog festivala. Tim pozivom obuhvaćene su dvije programske kategorije: Hrvatski program - otvoren za sve hrvatske filmove i manjinske koprodukcije duže od 70 minuta i Kratka Pula - otvoren za sve hrvatske igrane kratkometražne filmove i igrane manjinske koprodukcije kraće od 40 minuta.

Za obje kategorije definirana su sljedeća pravila: hrvatski film - filmovi koji su dobili potporu na natječaju HAVC-a, kao i hrvatske produkcije i filmovi u kojima je hrvatski produkcijski udio, ili sudjelovanje hrvatskih filmskih umjetnika veće od 50 posto; manjinska hrvatska koprodukcija - filmovi u kojima je udio hrvatskog producenta (uključujući potporu HAVC-a, vlastito ulaganje producenta, ulaganje televizija, prodaju televizijskih prava, distribucijske ugovore, neizravna ulaganja itd.) najmanje 10 posto ukupnog proračuna filma, a koje se mogu kvalificirati kao službene koprodukcije prema odredbama Europske konvencije, ili važećim bilateralnim koprodukcijskim sporazumima koje je Republika Hrvatska sklopila s drugim zemljama.

Filmovi se mogu prijaviti putem mrežne stranice www.pulafilmfestival.hr.

Da podsjetimo, ove godine u najmanju ruku se mogu očekivati oni filmovi koji su lani za 61. Pulski filmski festival bili prijavljeni, kao "Svinjari" debitanta Ivana Livakovića, koji se na kraju nije pojavio (za očekivati je nakon tog iskustva da se ove godine takvi propusti neće događati), odnosno oni koje smo očekivali da budu prijavljeni ali su se radije odlučili za neke druge festivale. Tu mislimo na porečki "Otok ljubavi" Jasmile Žbanić i "Takva su pravila" Ognjena Sviličića koji je lani bio u natjecateljskom programu Horizonti 71. Venecije.

Istovremeno su najavljeni za 62. Pulu neki nezavisni filmovi, poput dugometražnog igranog filma "Iza sna", redatelja Igora Filipovića Fila čija se premijera najavljivala krajem prošle godine u hrvatskim kinima, a u filmu između ostalih igra i Puljanin Borko Perić, u glavnoj ulozi Tihog. Ovaj niskobudžetni film, ističe ekipa, da je bio u produkciji HAVC-a koštao bi oko 4,5 milijuna kuna (prijavit će ga na idući HAVC-ov natječaj za gotovi projekt).

Također, u snijegom okovanom Gorskom kotaru snimanje filma "Goran" završio je Nevio Marasović, jedan od ponajboljih mladih europskih režisera, a prije njega je snimanje svog "Zvizdana" započeo je i Dalibor Matanić. Već i ovaj broj daje dovoljno optimizma da bi i ova (predizborna) godina mogla biti rekordna u domaćoj produkciji, da se ne govori o kratkom igranom filmu. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter