Otvorene Paraolimpijske igre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Olimpijskom stadionu u Londonu kraljica Elizabeta II. otvorila je u srijedu uvečer Paraolimpijske igre, a sutra, prvog od 11 dana Igara, rekordnih 4.280 sportaša iz 165 zemalja kreće u lov na odličja. Otvaranje je bilo spektakularno, a najveća zvijezda bio je

britanski znanstvenik Stephen Hawking, kojeg je motorička neuronska bolest prikovala za invalidska kolica. Na spektaklu su nastupile tri tisuće ljudi. Najveća zvijezda Paraolimpijskih igara je  Oscar Pistorius, Južnoafrikanac koji je nastupio i na Olimpijskim igrama u Londonu. Paraolimpijska baklja krenula je 24 sata ranije iz Stoke Mandevillea, doma Igara, prema Olimpijskom stadionu,  prošavši Trafalgar Square, Piccadilly Circus, ali čuveni i Abbey Road.

Sutra, prvog dana Paraolimpijskih igara,  nastupa šestero hrvatskih paraolimpijaca - plivači Mihovil Španja i Kristijan Vincdetić, te stolnotenisači Anđela Mužinić, Helena Dretar Karić, Tomislav Špalj i Vjekoslav Gregorović.
Vlasnika tri brončane medalje na POI-ju u Ateni Mihovila Španju očekuje nastup na 100 metara prsno, dok će Vincetić nastupiti u kvalifikacijama 100 metara delfin. Stolnotenisačice Anđelu Mužinić i Helenu Dretar Karić, te Vjekoslava Gregorovića i Tomislava Špalja očekuju prvi susreti po skupinama. (NL)


Podijeli: Facebook Twiter