Otvorene XXI. zimske olimpijske igre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

XI. zimske olimpijske igre otvorene su u petak u kanadskom Vancouveru, spektakularnom svecanošcu na pokrivenom stadionu BC Place pred više od 55.000 gledatelja, kojom je Kanada svijetu predstavila svoje kulturno i etnicko bogatstvo i raznolikost.

Zimske olimpijske igre proglasila je otvorenim generalna guvernerka Kanade Michaelle Jean, a olimpijski plamen upalila su cetiri kanadska sportaša, paraolimpijac Rich Hansen, brza klizacica Catriona LeMay Doan, kanadska košarkaška zvijezda NBA-a Steve Nash i najslavniji kanadski sportaš - hokejaš Wayne Gretzky, koji je i danas rekorder po broju golova i asistencija u NHL-u.

Paljenje plamena obilježio je i jedini tehnicki kvar na otvaranju, kada se jedna od cetiri baklje na stadionu nije podigla iz ležišta. Wayne Gretzky poslije je zapalio olimpijski plamen na gradskom trgu u Vancuouveru, jednak onome koji je podignut na stadionu BC Place.

U prigodnom programu arena stadiona korištena je kao projekcijsko platno, a uz kombinacije sa scenskim rekvizitima koji su se dizali iz ravnine arene ili spuštali sa stropa. Uz publiku koja je uskladeno sudjelovala u predstavi s obojenim panoima za zastave zemalja sudionica, baterijskim lampama i elektronskim svijecama, te s nastupima kanadskih glazbenih zvijezda, Vancouver je za otvaranja Olimpijade priredio bajkovitu i dojmljivu pricu o Kanadi.



Središnju ulogu u prvom dijelu otvaranja, kada su stadionom prolazili predstavnici 82 zemlje sudionice s oko 2.500 sportaša, odigrali su predstavnici osam kanadskih domorodackih, indijanskih plemena, koji su u tradicionalnim nošnjama u areni izvodili svoje plesove, pod cetiri stilizirana indijanska totema.

Boje Hrvatske, na šestom ZOI-ju od samostalnosti, brani 19 sportaša u cetiri sporta: alpskom skijanju, skijaškom trcanju, biatlonu i bobu cetverosjedu. Hrvatsku zastavu na svecanom otvaranju nosio je naš najbolji biatlonac Jakov Fak.


Podijeli: Facebook Twiter