Otvorena županijska cesta Marčana - Križ

Predstavnici ŽUC-a, Marčane i policije   (Snimila: M. V. I.)
Predstavnici ŽUC-a, Marčane i policije (Snimila: M. V. I.)

Županijsku cestu Marčana - Križ, koja se gradila proteklih 15 godina, danas su službeno otvorili marčanski načelnik Marijan Kostešić i ravnatelj Županijske uprave za ceste Robi Zgrabljić. Riječ je o 4,5 kilometara dugoj dionici čija je izgradnja koštala 17 milijuna kuna. Najviše je uložila Županijska uprava za ceste, 12 milijuna, dok su Općina Marčana i Istarski vodozaštitni sustav uložili po dva milijuna kuna. U ispuste u uvali Mandalena Hrvatske su vode uložile milijun kuna. Ispusti su nužni budući da se kroz njih velike količine oborinske vode iz Mutvorana usmjerene u uvalu Budava.

Tehnički pregled jučer je, u nazočnosti policije, obavio nadzorni inženjer, utvrdivši da je cesta opremljena odgovarajućom prometnom signalizacijom te da je ispravna za prometovanje.

Kostešić je podsjetio da je prvo trebalo geodetski snimiti staru cestu i utvrditi vlasničke odnose koji nisu bili regulirani jer je cesta izgrađena prije stotinu godina, u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Cesta je 1964. godine asfaltirana u širini od 4,5 do pet metara, a ovom je rekonstrukcijom proširena na šest metara, veli načelnik.

- U sklopu projekta modernizirano je, rekonstruirano i izgrađeno 500 metara vodovodnih cijevi, te dva kilometra fekalne kanalizacije s pripadajućim priključcima za struju i vodu za potrebe buduće lokacije pročistača za naselje Marčanu. Izgrađena su i dva kilometra oborinske kanalizacije s pripadajućim pročistačem za oborinsku odvodnju koja stvara sve veći problem u naseljima, objašnjava Kostešić.

- Nova je cesta omogućila prometnu povezanost Marčane s istočnom obalom, odnosno budućim izlazom na Istarski cestovni ipsilon. S druge strane, mještanima Proštine omogućen je 10-ak minuta kraći put prema Puli. Ukoliko se bude riješilo pitanje hotela Croatia, cesta će biti značajna i za razvoj istočne obale, veli Kostešić te podsjeća da se o ovoj cesti pričalo još otkako je 1986. odobren plan gradnje apartmana u Dugoj Uvali. Načelnik naglašava da je nužno izgraditi marčansku zaobilaznicu, čime bi se skratilo putovanje od izlaza s Ipsilona prema istočnoj obali za 15-ak minuta. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

 

 

 - GO03251872.jpg


Podijeli: Facebook Twiter