Otvorena zemljišna knjiga za Buzet - Stari Grad

Izvadci dostupni na internetu
Izvadci dostupni na internetu

Otvorena je zemljišna knjiga za dio katastarske općine Buzet - Stari Grad. Zasad su dovršene četiri zone, a izvadci su dostupni na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa, aplikaciji e-izvadak. Radi se o zonama od Dječjeg vrtića do Narodnog doma, jednom dijelu Starog Grada, dijelu Svetog Martina i području oko Plodina. Postupak obnove zemljišnih knjiga pokrenuo je Općinski sud u Puli.

- Odluka o otvaranju dijela zemljišne knjige za k.o. Buzet - Stari Grad donesena je 22. rujna, a dosad su zgotovljene četiri zone. U tijeku su otpisi za svih 3.400 katastarskih čestica koliko ih ima u toj katastarskoj općini. Čim dovršimo otpise kreću izlaganja za iduća tri područja koja graniče s prethodna četiri za koja je već otvorena zemljišna knjiga. Ovisno o dinamici uvođenja Zajedničkog informatičkog sustava koje u zemljišnoknjižne odjele Općinskog suda u Puli uvodi Ministarstvo pravosuđa, ta bi se izlaganja mogla održati u studenom i prosincu - ističe predsjednica Općinskog suda u Puli Sonja Bulić.

Na tom zahtjevnom poslu, dodala je Bulić, angažirani su zemljišnoknjižni referenti iz Zemljišnoknjižnog odjela u Puli, te zemljišnoknjižnih odjela Rovinj, Poreč, Buzet, Pazin i Labin.

Uvid u stanje

Postupak izlaganja na javni uvid podataka prikupljenih katastarskom izmjerom te obnova zemljišne knjige provodit će se u Zemljišnoknjižnom odjelu u Buzetu. Sud će, kao i za prethodna četiri područja, na raspravu pozvati sve posjednike, vlasnike i ovlaštenike prava upisane u zemljišnoj knjizi i knjizi položenih ugovora te one koji smatraju da im pripada pravo koje bi se trebalo upisati u zemljišnu knjigu, da se odazovu pozivu na raspravu za sastavljanje zemljišnoknjižnih uložaka te da predoče sudu isprave iz kojih proizlazi da bi njihova prava trebala biti upisana u uloške zemljišne knjige koja se sastavlja. Na raspravi će biti priopćeni podaci o nositeljima prava na katastarskim česticama, te će im se omogućiti uvid u stanje upisano u zemljišnoj knjizi.

Točka na i

Gradonačelnik Buzet Siniša Žulić izrazio je zadovoljstvo što se, sukladno obećanjima i planovima, Općinski sud u Puli potrudio da najhitniji zahtjevi budu riješeni u najkraćem mogućem roku. Ovim postupkom će se konačno staviti "točka na i" na zemljišnoknjižni postupak osnivanja zemljišnih knjiga za k.o. Buzet - Stari Grad koji je započet pred Općinskim sudom u Buzetu u svibnju 1996. godine.

Katastarska općina Buzet - Stari Grad već je 19 godina u osnivanju i dosad je bila praksa da su se z.k. izvadci izdavali uz raspravne zapisnike, ili s napomenom "u osnivanju". Promet nekretninama je nesmetano tekao svih ovih godina, sve do 2. srpnja kad je predsjednica Općinskog suda u Puli Sonja Bulić, u nastojanju da riješi ovaj dugogodišnji problem, naložila da se u Zemljišnoknjižnom odjelu u Buzetu, građanima i pravnim osobama ne izdaju izvadci iz zemljišne knjige za k.o. Buzet - Stari Grad u osnivanju. Da bi se osnivanje k.o. provelo prema zakonskoj proceduri, bilo je potrebno, naime, privremeno zaustaviti izdavanje z.k. izvadaka, s obzirom da u početku osnivanja ta procedura nije u potpunosti poštovana. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter