Otvorena završna izložba manifestacije Dani stvaralaštva

Devetogodišnji Dorijan Brečević (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Devetogodišnji Dorijan Brečević (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Ovogodišnje izdanje manifestacije Dani stvaralaštva koji su se od 8. srpnja održavali u Puli, Medulinu, Pješčanoj Uvali, Pomeru i Vodnjanu privedeno je kraju sinoć velikom izložbom radova svih polaznika u pulskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici.

- Manifestacija "Dani stvaralaštva" odvija se već devetu godinu zaredom u organizaciji Udruge Art Studio i osim događanja u Puli uključuje i druge gradove i općine u blizini, pa su se tako radionice i izložbe odvijale u mjestima Općine Medulin i Grada Vodnjana. Manifestaciju koja ima snažan edukativan i humanitarni karakter karakterizira širok dijapazon polaznika, od najmlađih do najstarijih pripadnika naše društvene zajednice. Broj polaznika radionica iz godine u godinu raste, kazala je Jovana Prusac Fabris iz Udruge Art Studio.

Igor Fabris iz iste Udruge kazao je da je jedan od najreprezentativnijih rezultata polaznika radionica sigurno mural, trenutno još bez naziva, izrađen u pečenoj i glaziranoj glini kojeg je izrađivalo čak 30 sudionika u proteklih godinu dana, a njegovom prezentacijom otvoreni su ovogodišnji Dani stvaralaštva. Mural je postavljen na tri jednaka stupa visine 220 centimetara, a čini ga 48 keramičkih ploča/segmenata s najrazličitijim motivima.

Do sada su otvorene izložbe Vesne Jaklin Pantić i Maje Fonda Cirman, koje su izložbom "Priče dalekih svjetova" uvele nazočne u čaroban i egzotičan svijet drugih civilizacija i nekih drevnih kultura, gdje su bile predstavljene slike rađene batikom na svili, keramoslike te nakit i glazirana keramika, a potom i izložba Meri Drndić, a to je njezina prva samostalna izložba. Igor Fabris predstavio se u Zerostrasseu, a izbor radova čine objekti i instalacije izrađeni u tehnici glazirane i raku keramike, koji svojom formom podsjećaju na stvarna, ali imaginarna bića, a Lidija Haller je u Medulinu predstavila svoje radove u raku tehnici.

Kako je rekla povjesničarka umjetnosti Tina Širec Džodan koja je imala iznimnu veliku ulogu u postavljanju svih izložbi "ovogodišnji Dani stvaralaštva vrhunac doživljavaju upravo na ovoj završnoj izložbi, kada će se predstaviti svi radovi nastali tijekom manifestacije. Ta je završnica važna ne samo polaznicima, koji se na njoj predstavljaju i voditeljima, čiji se trud ogleda u izloženim radovima, već prije svega široj javnosti jer je važno pokazati neprocjenjivost uloga u edukaciju stvaralačkih praksi među najširim strukturama društva, bez obzira na dob i prethodno znanje te njihove sjajne rezultate, kazala je Širec Džodan.

Voditelji radionica bili su Sonja Milotić Šesto, Vesna Jaklin Pantić, Maja Fonda Cirman, Monika Petrović, Nika Vitković i Igor Fabris, a voditeljica programa arT-SHIRT Martina Vojnić. Volonteri su bili Žarko Sinčić, Jadran Balenović, Ivica Krt, Alen Čaušević i Tomislav Bašić.

Radovi će se moći pogledati tijekom kolovoza u velikoj dvorani pulske Gradske knjižnice i čitaonice (Napisala i snimila V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter