Otvorena zaobilaznica Varvari - Košambra

Obilaznica Varvari - Košambra (M. MIJOŠEK)
Obilaznica Varvari - Košambra (M. MIJOŠEK)

Bez ikakvog ceremonijala, toliko već uobičajenih na otvaranjima novih cesti, u subotu je otvoren južni krak porečke zaobilaznice Varvari - Košambra.

Tako su ispunjene najave Hrvatskih cesta i Grada Poreča da će početkom studenoga otvoriti ovu važnu cestu, čija bi se gradnja iduće godine trebala nastaviti sve do Bijele Uvale. Radove je obavilo 50-ak radnika zajednice ponuditelja Cesta iz Pule i Đusto iz Poreča, s 20-tak bagera, finišera, valjaka i kamiona.

Vrijednost 20 milijuna kuna

Trasa nove prometnice duga je 1.650 metara, a trebala bi rasteretiti samo središte Poreča koje je pred desetljećima unazad u ljetnim mjesecima bilo prometno zagušeno. Gradnja južne zaobilaznice započela je krajem svibnja, a osim same ceste sagrađeni su krakovi rotora te dvije devijacije ceste ispod putnih prijelaza.

Raspon putnih prijelaza Musalež i Grbinovica iznosi šest i pol metara svaki, a radijus rotora koji se nalazi kraj građevinskog deponija na Košambri je 26 metara. Rotor na Košambri će ima četiri izlaza: prema Dračevcu, Poreču, te dva prema samoj zaobilaznici, u pravci Varvara i Vrsara. Vrijednost investicije iznosi 20 milijuna kuna bez PDV-a.

Istovremeno, započela je rekonstrukcija ceste Žatika - Košambra (1,3 kilometra) koja će time biti zatvorena za sav promet od cestovnog odvojka za naselje Garbina do novog rotora kod Košambre.

Nova investicija 3,5 milijuna

Obilazak je predviđen novoizgrađenim dijelom porečke zaobilaznice, dok će isključivo za stanovnike naselja Garbina biti pušten za korištenje jedan prometni trak. Vozilima porečkog komunalca Usluge Poreč bit će dopušteno prometovanje pod gradilišnim uvjetima.

Predviđeni završetak radova je sredinom prosinca ove godine. Radove ponovo izvode zajednica ponuditelja Cesta d.o.o. Pula i Đusto d.o.o. Poreč. Investicija je vrijedna 3,5 milijuna kuna (bez PDV-a), a u 80-postotnom iznosu ju pokriva Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer će se rekonstrukcija obaviti u sklopu izgradnje pretovarne stanice odlagališta otpada Košambra. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter