Otvorena Vinistra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Znam što je prije bilo vino u Istri i znam kakvo je sada. Imamo prekrasna vina, ali ono što me posebno veseli to je podizanje maslinika, ništa manje nije vrijedna maslina i maslinovo ulje od grožda i vina", rekao je Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede na svecanom otvorenju Vinistre u cetvrtak u Porecu.

Dodao je da su pomaci veliki, ali nisu dovoljni jer ce se uskoro pojaviti problemi oko prodaje vina na velikom europskom tržištu te vinari i maslinari moraju napraviti kvalitetan i prepoznatljiv proizvod koji ce biti konkurentan u Europi.

Zadovoljstvo ukidanjem zakona o nula promila izrazio je Šime Vidulin, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore, te kao problem koji još treba riješiti istaknuo pitanje neobradene zemlje, odnosno poljoprivrednog zemljišta, kako u Istri tako i u ostatku Hrvatske.

Župan Ivan Jakovcic istaknuo je da je "Vinistra vino, a vino je simbol politike koju vodimo u Istri".

"Želimo da sve što radimo u ovoj našoj maloj regiji bude najbolje jer necemo uspjeti ako budemo prosjecni, necemo uspjeti onog trenutka kada budemo na jednom velikom tržištu", rekao je i službeno otvorio manifestaciju. Okupljene goste i izlagace pozdravio je i porecki gradonacelnik Edi Štifanic.

Ova medunarodna izložba prvenstveno vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo, a zatim i rakija, maslinovih ulja i ostalih domacih proizvoda, drugi se put odražava u sportskoj dvorani Žatika, a broj izlagaca jednak je lanjskomu - ukupno 130 njih iz Hrvatske, te susjedne Slovenije i Italije.

Nukleus cine vinari i maslinari smješteni u parteru dvorane, a medu njima su gotovo svi afirmirani proizvodaci, kao i oni koji se na tržište tek probijaju. Ostali izlagaci i proizvodaci smješteni su na katu iznad, jednako kao i pratece gastronomske manifestacije, dok izlagaci mehanizacije i ostale opreme za vinarstvo i vinogradarstvo svoje proizvode predstavljaju na vanjskom dijelu.

Na ocjenjivanje je ove godine stiglo više od 600 uzoraka vina, maslinovih ulja i rakija, a rezultati su vec tradicionalno objavljeni u pratecem katalogu izložbe. Malvazije su ocijenjene pod okriljem usporedne manifestacije Svijet malvazije, na kojoj pravo sudjelovanja imaju malvazije iz cijelog svijeta.

Oko 215 uzoraka ove sorte vina stiglo je iz šest zemalja, a medalje su osvojili uglavnom hrvatski, te talijanski, slovenski i portugalski proizvodaci.


Podijeli: Facebook Twiter