Otvorena sezona lova na Statuse i Porine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijeka i Opatija spremni su za Tjedan hrvatske glazbe što pocinje danas svecanom dodjelom strukovne nagrade Hrvatske glazbene unije Status u rijeckoj Stereo dvorani, dok je kulminacija glazbenih zbivanja dodjela diskografske nagrade Porin u subotu, 5. svibnja u rijeckoj dvorani Centar Zamet.

Glazbena manifestacija pocinje danas tijekom dana kad ce na rijeckom Korzu biti održana edukativna akcija "Stop krivotvorinama i piratstvu" na kojoj ce nastupati Marko Tolja, grupa ENI i Vanna

Jel se cujemo?

Veceras ce u Rijeci 16. put bit ce dodijeljena nagrada Status Hrvatske glazbene unije najboljim instrumentalistima koji su u protekloj godini imali vlastita izdanja ili kao instrumentalisti gostovali na albumima drugih izdavaca. Priredba ce se održati u Stereo dvorani u 21 sat, vodit ce ju djevojke iz grupe ENI, scenarij potpisuju Enver Krivac, Jadranka Cubric i Damir Martinovic Mrle koji je ujedno i scenograf, dok glazbenu produkciju potpisuje Zvonimir Bucevic Buc.

U petak 4. svibnja u hotelu Milenij u Opatiji, koji je uz Grand Hotel Adriatic partner Porina, na press konferenciji bit ce pobliže predstavljen Porin 2012.. Potom ce se na istom mjestu predstavnici medija i glazbene zajednice družiti i raspravljati u otvorenoj diskusiji na temu "Hrvatska glazba i hrvatski mediji - cujemo li se?".



Vecer se nastavlja u hotelu Milenij gdje ce u 20 sati biti otvorena izložba "Porin Photo Fame" glazbene novinarke i fotografkinje Anastazije Vržine, a sve ce to glazbeno popratiti Borna Šercar Trio. Na opatijskoj Ljetnoj pozornici od 21 sat bit ce održan besplatni koncert Massima Savica, koji je s devet nominacija i hit albumom jedna od vecih zvijezda ovogodišnjeg Porina.

Izravni prijenos na HTV-u


Glazbena zbivanja u subotu pocinju vec sredinom dana u Opatiji i to Porin Gastro Showom uz Dražena Turinu Šajetu kao voditelja, a talenti Ugostiteljske škole Opatija i glazbene zvijezde ukrstit ce kuhace u pripremanju škampa na "porinovski" nacin. Sav prihod od prodanih jela ide u humanitarne svrhe.

Središnja dodjela Diskografske nagrade Porin pocinje u rijeckoj dvorani Centra Zamet u 20 sati. Uz izravni prijenos na HTV 1 konacno ce se doznati koji su albumi, izvodaci i pjesme u ovoj godini odabrani kao dio hrvatske glazbene povijesti.

Najviše nominacija imaju Bare i Majke, TBF i Massimo, a predsjednik Josipovic ima cak tri nominacije. Nakon toga, u Opatiji se održava završna zabava sa zvijezdama gdje ce atmosferu dizati The Beatles Revival Band i Surka Beat Box, dok ce rijecka Stereo dvorana biti domacinom koncerta Gorana Bareta i Majki. (Danijela BAUK/Novi list)



Nominacije za nagradu Status


U utrci za nagradu Status nominirano je pet istarskih glazbenika.

Bruno Krajcar
ima tri nominacije. On je nominiran za najboljeg klavijaturista zabavne pop-rock i urbane glazbe, kao harmonikaš u kategoriji ostalih glazbala te u podrucju narodne i etno glazbe u kategoriji tradicijskih i ostalih glazbala kao svirac duplica, šurli i cindre.

Franko Krajcar
nominiran je u zadnje dvije kategorije i to u prvoj kao violinist i harmonikaš, a u drugoj kao svirac miha, roženica, duplica, gajdi i sopila.

Branko Sterpin
za svoje je umijece sviranja trube nominiran u kategoriji zabavne pop-rock i urbane te jazz glazbe.

Klavijaturist Kristian Terzic nominiran je za podrucje jazz glazbe, dok je Marko Matoševic nominiran kao najbolji jazz bubnjar.

Koliko Porina stiže u Istru?


Od istarskih glazbenika najviše nominacija ima Massimo Savic cija je pjesma "Iz jednog pogleda" uspješno prošla u zadnji krug nominacija za hit godine. Massimo ima ukupno devet nominacija medu kojima su još i one za najbolju pjesmu, najbolji album, najbolji snimak, najbolju produkciju itd.

U trci je i Puljanin Stjepan Hauser. On je nominiran u kategoriji za najbolji album pop glazbe s Oliverom Dragojevicem za "Noc nek' tiho svira" i s Damirom Urbanom za najbolji album alternativne glazbe za "Urban & Hauser". Nominiran je i u kategorijama najbolja instrumentalna izvedba za pjesmu "Alone" s albuma "Urban & Hauser", najbolju inozemnu pjesmu "Smooth Criminal" i najbolji inozemni album izvan klasicne i jazz glazbe "2Cellos - Luka Sulic & Stjepan Hauser".

Tamara Obrovac
nominirana je za najbolju žensku vokalnu izvedbu, najbolju vokalnu suradnju za sudjelovanje u pjesmi "Ako ima nekog iznad nas" s Gabi Novak i Vannom i najbolji album etno-glazbe "Madirosa" nastao s Transhistria Ensembleom i Epoque Quartetom.

Kristian Terzic
nominiran je za najbolji album jazz glazbe za njegov istoimeni album te za najbolju skladbu jazz glazbe "Perception" s tog albuma te za najbolju izvedbu jazz glazbe.

Radojka Šverko
nominirana je u kategoriji najboljeg kompilacijskog albuma "Svijet je moj - Radojka Šverko pjeva pjesme Alfija Kabilja".

Edi Cukeric
producirao je album Hladnog piva "Svijet glamura" koji je nominiran u kategoriji najboljeg albuma rock glazbe.


Podijeli: Facebook Twiter