Otvorena sezona fešta na Barbanštini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svetom misom u crkvi sv. Petra i procesijom kroz Šajine u kojoj se nosio kip Majke Božje ukrašen cvijecem u nedjelju je zapocelo obilježavanje tradicionalne pucke fešte Majnice. Ove je godine misi i procesiji prisustvovao velik broj ljudi, a tako je bilo i u popodnevnim satima kada se u društvenom domu i na igralištu u Šajinima održao bogat kulturno-zabavni program. Osim toga, održana je i utakmica bocarskih klubova Veruda i Šajini.

- Majnica je stara fešta na našem podrucju kojom na neki nacin slavimo proljece i s kojom, zapravo, pocinju sva ostala kulturna i zabavna zbivanja u našoj opcini, koja ce se održavati gotovo svakog tjedna, rekao je Denis Kontošic, nacelnik Opcine Barban.



U zabavni dio programa prisutne Šajince i njihove brojne goste uveli su Noel Šuran, Marija Rojnic, Elio Babic, Milan Cervar i Davor Ban koji su otpjevali nekoliko istarskih narodnih pjesama, uz nezaobilaznu "Oj, Šajinko", a nakon njih s tradicionalnim je istarskim plesovima nastupio pomladak KUD-a Rakalj. Ovoj se niski istarske kulture pridružila i cakavska poezija koju su recitirali Marko Pekica i Rita Brgic Stokic. U skladu s proljetnim aktivnostima našao se tu i zumba show sa Stefani Filic, voditeljicom zumba fitnessa u Barbanu.

U društvenom domu posjetitelji su sa zanimanjem razgledali izložbu fotografija mlade profesorice Ive Kolic iz Šajina te izložbu starinskih krpa, posteljine i donjeg rublja od kojih su pojedini komadi stari gotovo cijelo stoljece te se ljubomorano cuvaju i prenose u obiteljima iz generacije u generaciju. (Napisala i snimila P. SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter