Otvorena Rockwoolova tvornica kamene vune

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska treba na tisuce slicnih investicija poput ove Rockwoolove; treba ulaganja koja cuvaju našu zemlju, naš zrak, a usto donose nove tehnologije i znanja, porucio je ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak na svecanom otvaranju tvornice danskog proizvodaca kamene vune u industrijskoj zoni Pican.

Pred nekoliko stotina poslovnih partnera, klijenata te predstavnika svih razina vlasti i drugih uzvanika, Vrdoljak je pogon simbolicno otvorio s predsjednikom Uprave Rockwool grupe Eelcom van Heelom, danskim veleposlanikom u Hrvatskoj Bo Eric Weberom te zamjenikom direktora Hrvatske udruge poslodavaca Bernardom Jakelicem: istodobno su pritisnuli "4 u 1" ikonu na zaslonu iPada s oznakama cetiri glavne karakteristike kamene vune - protupožarnosti, održivosti, zaštite od buke i dugotrajnosti.

Kuriozitet je da se tvornica otvara sedam godina nakon Rockwoolova dolaska u Hrvatsku, odnosno gotovo pet godina otkako je krenula s probnom proizvodnjom. Uporabnu dozvolu dobila je, naime, tek prije oko dva mjeseca, nakon što je prošla tehnicki pregled, a prethodno je, kao posljednji preduvjet temeljnom dokumentu za rad, izgradena 400 metara duga pristupna cesta. Prometnica je bila obaveza Opcine Pican prema ugovoru o prodaji zemljišta iz 2005., no riješena je tek kocem prošle godine, i to nakon što je Vlada gradnju povjerila HFP-u (sadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom). Rockwoolova prica, najveca greenfield investicija u Hrvatskoj teška oko 100 milijuna eura, protegnula se tako na mandate dviju Vlada, HDZ-ove i SDP-ove.



- Ovo nam ne treba biti primjer kako se prati veliko ulaganje, jer sve mora ici puno efikasnije. Gradanima treba brzo otvaranje radnih mjesta. Potrebne su brze odluke i izdavanje dozvola uz transparentno i pošteno provodenje studija utjecaja na okoliš. Zato Rockwoolu moramo cestitati na upornosti, zahvaliti se na odabiru lokacije i zemlje te obecati i toj tvrtki i svim drugim investitorima da nema više sporosti. Šanse koje smo tako talentirano znali prokockati tijekom naše samostalnosti više ne smijemo propuštati, rekao je ministar Vrdoljak.

- Sada se, sa svim potrebnim dozvolama, radujemo da ce ova tvornica biti u samom vrhu naše Grupe. Izvrsno je pozicionirana za iskoristiti prilike u južnoj i istocnoj Europi gdje raste potreba za energetski ucinkovitim zgradama. Ne želimo biti komercijalne zvijeri nego ponuditi kvalitetan proizvod i hrvatskom tržištu. Hrvatskoj, koja je dobra zemlja za ulaganje, omogucili smo najbolju mogucu investiciju, tvornicu s najnovijom tehnologijom koja štedi okoliš, izjavio je prvi covjek Rockwool Grupe Eelco van Heel. (Igor RADIC;snimio S. MILJEVIC)



Prosvjednici dijelili lavandu

Pred mostom nadomak Rockwoolve tvornice mirno je prosvjedovalo sedmero stanovnika iz okolice pogona - predstavnici ekoloških udruga Moja zemlja i Pineta koje su najprisutnije u demonstracijama protiv tvornice kamene vune posljednjih godina. Ekipa bi zaustavila pokojeg uzvanika i urucila mu - grancicu lavande. - To je zahvala onima koje su, radeci svoj posao, pomogli nama obicnim gradanima, bila je sarkasticna Mladenka Vidas, oboružana transparentom „Prestanite biti politicari i budite ljudi".


Podijeli: Facebook Twiter