Otvorena pučka kuhinja, na prvom ručku 50 Puljana

U pučkoj kuhinji dvije djelatnice dijelit će ručak od 11 do 14 sati
U pučkoj kuhinji dvije djelatnice dijelit će ručak od 11 do 14 sati

U povodu početka rada pučke kuhinje u Puli jutros je na adresi Zagrebačka 11 (prostor bivšeg Tomasa) održana kratka prezentacija rada za sve zainteresirane predstavnike medija. Na ovoj vid prezentacije odlučili su se, kako su naveli predstavnici Grada i Crvenog križa, jer nisu željeli da mediji naruše privatnost korisnika kuhinje.  

Erik Lukšić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, naveo je da se za pučku kuhinju moraju zahvaliti Gradskom društvu Crvenog križa koji će voditi kuhinju, isto kao i prihvatilište za beskućnike. Kako je kazao, kuhinja ima 30 sjedaćih mjesta, a u njoj će osobe moći doći jesti ili uzeti hranu za van, i to šest dana tjedno.

- Na popisu potencijalnih primatelja ove usluge imali smo oko 120 ljudi, a do današnjeg dana izdali smo rješenja za 60 njih, kazao je Lukšić te je dodao da je Grad u renoviranja prostora, odnosno građevinske radove, uložio oko 150 tisuća kuna, a u opremu još 75 tisuća kuna.

Na pitanje novinara koliko će, na godišnjoj razini, Grad koštati funkcioniranje pučke kuhinje Lukšić je odgovorio da to ovisi o broju korisnika ove usluge, no da se procjenjuje da će troškovi biti oko milijun kuna godišnje.  

- Upravo smo u Tjednu Crvenog križa i mislim da otvaranjem ove kuhinje na najbolji mogući način prenosimo temeljnu poruku naše organizacije, a to je skrb i briga o najugroženijima, rekla je Nevija Srdoč, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa. Dodala je da smatraju da je potrebitima bolje pružiti uslugu nego novac te da je njihova intencija da svatko ima zadovoljene osnovne potrebe - smještaj, prehranu, potrebnu obuću, odjeću i higijenske potrepštine. Smatra da je otvaranjem pučke kuhinje priča u Puli  zaokružena, a osnovni zadatak Crvenog križa ispunjen.

Kako smo doznali od Srdoč, danas je u pučku kuhinju došlo ručati 50 korisnika. Polovica ih je ručak došla uzeti za van, dok ih je polovica ručala u prostorijama kuhinje. Mnogi su, navela je, komentirali da je prostor lijep te su odlučili da i oni jesti u društvu. Danas je na meniju bio grah i kupus salata, a hrana im je, rekli su korisnici, prijala.

U kuhinji će se dijeliti jedan obrok, i to od 11 do 14 sati, svaki dan osim nedjelje. Subotom je za korisnike pripremljen suhi obrok za nedjelju i praznike. U kuhinji su zaposlene i dvije djelatnice; jedna iz Crvenog križa i jedna sa Zavoda za zapošljavanje putem mjere za zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba.

Informacije na broju telefona 371 911

I dok Crveni križ prima pripremljenu hranu (koju kuha Pleter) i dijeli je korisnicima, održava higijenu prostora i vodi brigu o kućnom redu, Grad Pula - Upravni odjel za društvene djelatnosti provodi postupak identificiranja korisnika koji prema odluci o socijalnoj skrbi imaju pravo na korištenje usluga pučke kuhinje te im izdaje iskaznice pomoću kojih će dobivati topli obrok. Sve informacije o ovoj usluzi svi potencijalni korisnici mogu dobiti na broju telefona 371 911. (B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter