Otvorena prva uljara u središnjoj Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva uljara za maslinovo ulje u središnjoj Istri, a 19. u Istri, otvorena je u subotu kraj sela Pagubice u opcini Cerovlje.

S vlasnikom uljare "Zlatni brijeg", povratnikom iz Francuske, Milanom Matkovicem uljaru je otvorio županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic, a blagoslovio grimaldski župnik Marijan Pamic.

Prilikom otvorenja, kojem je nazocilo dvjestotinjak mještana toga kraja, Antolovic je istaknuo da vjeruje da ce iz ovog objekta poteci visokokvalitetno maslinovo ulje koje ce se osim u Hrvatskoj moci bez poteškoca prodavati na tržištu Europske unije.

Cerovljanski donacelnik Kamenko Opatic istakao je pak važnost izgradnje ovog poljoprivrednog objekta za razvoj maslinarstva središnje Istre.

- Bila mi je želja pokazati mladima kraja u kojem se roden da se ovdje može živjeti od poljoprivrede te da se zapušteni i zarasli krajolik može kultivirati, kazao je Matkovic koji je zasad na devet hektara zemljišta posadio oko 1.500 maslina.

Osim vlastitih maslina, planira otkupljivati plodove lokalnih maslinara koje bi na tržište plasirao pod brendom Grimalda. Osim širenja maslinika, planira urediti i kušaonicu, a želja mu je da se u Cerovlju otvori prodavaonica s autenticnim poljoprivrednim proizvodima ovoga kraja.

O iznosu investicije nije htio govoriti kazavši da su mu financijski pomogli prijatelji iz Francuske. Prvo ulje iz pagupcanske uljare trebalo bi poteci u rujnu.


Podijeli: Facebook Twiter