Otvorena porečka zaobilaznica

Glavni smjer kretanja iz pravca Novigrada
Glavni smjer kretanja iz pravca Novigrada

Posljednji krak porečke zaobilaznice, koja je spojila kružni tok kod deponija Košambra s onim u naselju Molindrio kod aquaparka otvoren je danas kratkom svečanošću u kojoj su sudjelovali ministar prometa Oleg Butković, direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić i gradonačelnik Poreča Edi Štifanić sa suradnicima. Puštanjem u promet ove posljednje dionice duge kilometar i pol dovršena je zapravo cijela zaobilaznica u dužini od ukupno 7,5 kilometara, čime su na duže vrijeme riješeni prometni problemi Poreča.

Nestaju ljetne gužve po Poreču

- Otvaramo vrlo značajnu prometnu investiciju - dovršetak treće i četvrte faze obilaznice Poreča kojom će se prometne gužve koje nastaju tijekom turističke sezone značajno smanjiti. Time će život u Poreču biti ugodniji i vjerujemo da će ova cesta biti na zadovoljstvo svih građana. Prometnica je duga oko kilometar i pol i vrijedna je zajedno s nadzorom oko 19 milijuna kuna, rekao je u ime investitora direktor Škorić. Napomenuo je da su izvođači radova, tvrtke Cesta iz Pule i Đusto iz Poreča, odradili dobar posao, jer je cesta napravljena sukladno svim pravilima struke, tehničkim uvjetima i projektu. Projektant je bio zagrebački Institut IGH, dok je nadzor obavila firma Učka konzalting iz Pazina.

Ministar prometa Butković izrazio je svoje zadovoljstvo dovršetkom ove investicije, kao i time što je posao odrađen u ugovorenom roku.

- Prije više od mjesec dana obišli smo gradilište i najavili da će cesta biti otvorena za Uskrs, što se i ostvarilo. Čestitam Hrvatskim cestama, izvođaču radova, nadzoru i svim onima koji su sudjelovali u ovom važnom projektu. Porečka obilaznica je u cijelosti gotova i njome su riješeni prometni problemi ovog dijela Istarske županije, kazao je ministar.

Zaobilaznica duga više od 7,5 kilometara

- Jako sam sretan da danas otvaramo ne samo zadnju dionicu, nego kompletnu zaobilaznicu dugu više od 7,5 kilometara. Sjeverni dio počeli smo graditi 2008. godine kada je Grad Poreč sam uložio sredstva u izgradnju, a nakon toga krenuo je južni dio, najprije do Varvari i Košambre, a sada i do Molindrija. Smatram da će ova nova prometnica u potpunosti rasteretiti promet kroz grad, da će omogućiti turistima koji dolaze na područje Poreča i okolnih općina da lakše i sigurnije dođu do svojih odredišta, a prije svega su to Zelena laguna, Funtana i Vrsar. Činjenica je da je ovom zaobilaznicom Poreč dobio ukupno šest ulaza u grad, a donedavno smo ih imali tri. Usto, tu je i šest novih rotora koji ubrzavaju i povećavaju sigurnost prometa jer u špici sezone na našim cestama u danu ima više od 30 tisuća vozila, kazao je gradonačelnik Štifanić.

Državna cesta D75 koja prolazi kroz centar Poreča pored lokalnog prometa dosad je preuzimala i cjelokupni tranzitni promet na relaciji sjever – jug, čime su se stvarala znatna zagušenja, posebice ljeti. Probleme je stvaralo opterećenje lokalnog i tranzitnog prometa, usiljeni tokovi s čestim zastojima, smanjena sigurnost prometa, povećani broj prometnih nezgoda, te nedozvoljena razina buke i zagađenja zraka. Gradnjom obilaznice krenulo se u rješavanje navedenih poteškoća. Njen sjeverni dio od Velog Maja, odnosno Stancije Vodopija do naselja Varvari već je u funkciji duže vrijeme. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE


Podijeli: Facebook Twiter