Otvorena obnovljena kapelica u Valbandonu

Misno slavlje predvodio je biskup Juraj Jezerinac (P. LUKEŽ)
Misno slavlje predvodio je biskup Juraj Jezerinac (P. LUKEŽ)

U Uslužnoj jedinici MUP-a u Valbandonu Policijska uprava istarska i policijska kapelanija Sv. Mauro obilježile su dan te kapelanije svečanim otvaranjem kapelice. Misno slavlje u povodu Blagdana sv. Maura, sveca zaštitnika porečko-pulske biskupije, predvodio je mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij koji je blagoslovio kapelicu i sliku Ivana Pavla II., kojem je ona posvećena.

Voditelj MUP-ove Službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom Hrvatske Josip Zagorščak pokrenuo je inicijativu za uređenje kapelice.

- Kad sam 2005. godine vidio objekt, bio je skladište. No budući da moramo negdje održavati duhovne vježbe, dao sam inicijativu da se kapelica obnovi. To je dugo trajalo i kad je don Ivan Borić došao za kapelana, kapelica je napokon obnovljena, rekao je Zagorščak. Vlasnik zemljišta na kojem se nalazi je država, dodao je, a objekt je izgrađen prije više od 60 godina kao zavjetna kapelica. Obnovu su financirali dobročinitelji, koštala je više od 100 tisuća kuna te su u potpunosti obnovljeni unutrašnjost, krov i postavljeni su novi prozori.

Osim za duhovne vježbe, kapelica će svake nedjelje biti otvorena i za mise kojima mogu prisustvovati i mještani Valbandona. Na misi se u prepunoj kapelici okupio velik broj uzvanika među kojima su, osim predstavnika MUP-a i Vojnog ordinarijata, bili predstavnici islamske zajednice, Hrvatske vojske te delegati istarskih gradova i općina.    

Policijska kapelanija Sv. Mauro za Policijsku upravu istarsku sa sjedištem u Puli osnovana je dekretom vojnog biskupa Jezerinca 2009. godine. Obuhvaća područje Istarske županije, a za nju su imenovani policijski kapelan i njegov pomoćnik koji su djelatnici MUP-a. (P. L.)


Podijeli: Facebook Twiter