Otvorena mini knjižnica i snimljena megamasovna fotografija u čast knjizi


Na medulinskoj Placi danas je, u povodu Mjeseca knjige, snimljena megamasovna fotografija učenika OŠ dr. Mate Demarina i medulinskih vrtića te je ujedno iza crkvice otvorena mini knjižnica. Oko 350 učenika i vrtićaraca, predvođeni nastavnicima i odgojiteljicama, pritom su u rukama držali omiljene knjige, odjeveni u kostime teatra Naranča, a fotografije su s tla i iz zraka snimili Ana Lorencin Buljan, Lara Vujica, Luka Pretegiani i Igor Karasi.

Knjiga najbolji prijatelj

Nakon fotografiranja djeca su se uputila prema crkvici na Placi iza koje je otvorena mini knjižnica koju će moći besplatno koristiti svi građani. Riječ je o malenom ostakljenom boksu s 50-ak knjiga koje se mogu posuditi i vratiti. Ključ nije potreban, dovoljno je odškrinuti vratašca i uzeti knjigu. Maja Čerljenko, članica MedulinArta i organizatorica projekta, veli da su moguće sve opcije: posuditi i vratiti ili pak uzeti knjigu i donijeti drugu. Knjižnica se ostavlja na povjerenje građanima, koji mogu i donirati knjige, a skupi li ih se dovoljno, udruga će postaviti još ovakvih bokseva.

Čast rezanja vrpce pripala je Vladimiru Gagliardiju, kumu mini knjižnice, vedrom zagovorniku knjige, piscu i fotografu koji je svečanost popratio riječima: "Nek' vam knjiga bude najbolji prijatelj, a on se ne baca u smeće. Ugodno čitanje!". Udruga MedulinArt ovim putem želi upozoriti na važnost knjige koja rapidno gubi na značaju.

- Odrasli čitaju sve manje, djeca pak skoro uopće. Zadaća svih nas je da promičemo knjigu kao društvenu vrijednost. Tisuću je razloga zbog kojih je iznimno važno čitati u ovo multimedijalno vrijeme, vrijeme društvenih mreža, kompjuterskih igrica i svega ostaloga u bespućima interneta. Gubimo vezu s pisanom riječi i kao da više nismo svjesni tog nepresušnog bogatstva. Knjige nam obogaćuju rječnik, pomažu nam izraziti se, poboljšavaju koncentraciju, uz njihovu pomoć bolje razumijemo sebe i druge i razvijamo kritičko mišljenje, što je iznimno važno u doba kad smo bombardirani informacijama, kaže Maja Čerljenko.

Izložba fotografija u Loži

- Svjedoci smo sve češćeg zatvaranja knjižara i knjižnica. Knjiga ne smije bit luksuz, ona mora uvijek biti dostupna svima. Mini knjižnica otvorena je 24 sata. Knjige će postati naše i svačije. Ostavit ćemo ih na odgovornost građana, a budućnost će pokazati što nam je činiti dalje. Vjerujemo u važnost i svijetlu budućnost knjiga pa se nadamo da će i povratna poruka biti ista, kazala je Čerljenko. Knjižnicu otpornu na vanjske uvjete izradila je Ana Kosanović, a pokrovitelj projekta je Općina Medulin. Istog dana u galeriji Loža postavljena je i izložba fotografija inspiriranih knjigom.

Mini knjižnice diljem općine

U svijetu je to projekt koji se provodi niz godina, postoji čak i web stranica Mini library, dodaje Čerljenko i objašnjava: "Mini knjižnice postoje i u nas, u Pazinu, Poreču i Požegi. Ovo je dobar početak. U planu je i otvaranje klasične knjižnice u Medulinu, a želja nam je realizirati ovakve mini knjižnice u svakom naselju općine: Vinkuranu, Pješčanoj Uvali i drugdje". (Napisala i snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter