Otvorena memorijalna zbirka dr. Calica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je u sijecnju 2004. godine, prema želji pokojnog dr. Eduarda Calica i njegove udovice Elke-Marie Calic iz Salzburga, u Sveucilišnu knjižnicu u Puli pristigla vrijedna donacija osobne biblioteke istaknutog istarskog povjesnicara, u cetvrtak navecer je ta memorijalna zbirka otvorena za javnost u prostoru vanjskog spremišta knjižnice.

Svecanošcu, kojoj je prisustvovala i obitelj Calic, supruga Elke-Marie, kci Marie-Janine i unuk Viktor, otvoreni su 36. susreti na dragom kamenu, koji su ove godine upravo u znaku obilježavanja stogodišnjice rodenja dr. Eduarda Calica.

- Memorijalnu zbirku dr. Eduarda Calica cine 784 sveska znanstvenih i publicistickih knjiga posvecenih istraživanju nacizma, fašizma, antisemitizma, holokausta te uzroka i posljedica Drugog svjetskog rata, a pretežito su na njemackom jeziku, rekla je Tijana Barbic Domazet, ravnateljica Sveucilišne knjižnice u Puli, pred brojnim posjetiteljima na otvaranju.

Zbirku cini i dvjestotinjak dokumentarnih fotografija koje su pretežito presnimljene u njemackim arhivima i muzejima, a snimljene su tijekom tridesetih godina 19. stoljeca i tijekom Drugog svjetskog rata.

Ravnateljica je skrenula pozornost i na podatak da je sadržaj zbirke, koji je objavljen prije 1945. godine, kao i od 1945. do 2000., namijenjen povjesnicarima, ali i svim gradanima koji žele upoznati povijest tragicnih dogadaja koji su obilježili 20. stoljece.

Izuzev povijesno-istraživacke vrijednosti, njezina je svrha da posluži upoznavanju i osvještavanju antifašistickih temelja suvremene Europe te ova zbirka poprima i medunarodni znacaj, koji proizlazi i iz njenog višejezicnog karaktera, a na to su upozorili i ostali govornici na svecanosti.

- Eduard Calic bio je stradalnik, borac, a uz Matiju Vlacica Ilirika spada u red najvecih Istrana u svijetu, naglasio je akademik Petar Strcic podsjetivši na Calicevo clanstvo u HAZU-u.


Podijeli: Facebook Twiter