Otvorena međunarodna mirovna konferencija o Siriji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon otvorio je u srijedu u švicarskom gradu Montreuxu međunarodnu mirovnu konferenciju za pronalaženje političkog rješenja krize u Siriji.

Na ovoj konferenciji, nazvanoj Ženeva II, prvi put se za istim stolom nalaze predstavnici vlasti i oporbe. Konferencija se održava pod okriljem UN-a, a glavni su joj inicijatori SAD, Rusija i UN-ov mirovni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi.

Oni su mjesecima ulagali ogromne napore da bi za pregovarački stol doveli obje sirijske zaraćene strane. Ban Ki-moon je kazao da bi bilo "neoprostivo propustiti ovu prigodu" za završetak trogodišnjeg rata u kojem je više od 100 tisuća ljudi izgubilo život, a 9,5 milijuna ih je moralo napustiti svoje domove.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je u ponedjeljak da su slabi izgledi da konferencija bude uspješna. "Na sastanku nema utjecajnih igrača i sumnjam u uspješnost Ženeve II u borbi protiv terorizma... i rješavanja sirijske krize", rekao je Rohani.

Ban Ki-moon prvo je poslao pozivnicu Iranu za ovu konferenciju, a zatim ju je povukao u ponedjeljak nakon što je sirijska oporba priopćila da neće sudjelovati na konferenciji ako tamo budu predstavnici Teherana, koji podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Konferencija počinje u Montreuxu, ali će se kasnije nastaviti u sjedištu UN-a u Ženevi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter