Otvorena manifestacija "Makedonija u 20. stoljeću"

"Makedonija u 20. stoljeću" u Svetim Srcima
"Makedonija u 20. stoljeću" u Svetim Srcima

U Svetim Srcima danas je svečano otvorena manifestacija "Makedonija u 20. stoljeću" u organizaciji Makedonskog kulturnog foruma iz Pule, a u povodu 140 godina od rođenja makedonskog revolucionara i humanista Goce Delčeva.

Bila je to prilika da se makedonskom i bugarskom piscu Stefanu Ivanovu Vlahovu-Micovu dodijeli međunarodno priznanje Povelja suživota, nakon čega je održan i okrugli stol o Makedoniji u prošlom stoljeću uz sudjelovanje istaknutih makedonskih intelektualaca.

U ime dosadašnjih laureata Ivanovu Vlahovu-Micovu čestitao je poznati pisac Giacomo Scotti, koji je nagradu primio 2010., a  napomenuo da je on u sebi sjedinjuje dvije domovine i usput se pohvalio da u Istri imamo najveći postotak miješanih brakova.

Skup su pozdravili istarska dožupanica Viviana Benussi, predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj Orce Lambevski, predsjednik Vijeća makedonske nacionalne manjine Grada Zagreba Tome Apostoloski te u ime organizatora predsjednik MKF-a Aldo Kliman, a prisutni su bili i dogradonačelnik Rovinja Marino Budicin i predsjednica Hrvatsko-makedonskog društva Spectrum Slavica Koretić.

Glazbom su otvaranje uveličali flautistica Nataša Dragun i harmonikaš Andrej Pezić. U petak se u pazinskom Spomen domu u sklopu manifestacije održava koncert makedonskih narodnih pjesama koje će izvesti pjevačka grupa i glazbeni ansambl Despina, a početak je u 19.30. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter