Otvorena Likovna kolonija Rovinj, nagrađeni umjetnici

Otvorenje Likovne kolonije Rovinj performansom Pina Ivančića (N. O. R.)
Otvorenje Likovne kolonije Rovinj performansom Pina Ivančića (N. O. R.)

Performansom istaknutog pulskog umjetnika Josipa Pina Ivančića "Was ist Kunst?" sinoć je u Zavičajnom muzeju Rovinja svečano otvorena kolektivna izložba Likovna kolonija Rovinj 2013. koja je okupila čak šezdeset i sedam autora. Zbog velikog broja izlagača i izloženih djela, stručni žiri u sastavu Irena Bekić, povjesničarka umjetnosti i voditeljica galerije Prozori u Zagrebu, Korana Littvay, povjesničarka umjetnosti i kustosica i voditeljica fundusa likovne zbirke Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te Ksenija Orelj, kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, imao je zahtjevan zadatak izabrati najbolje. Ipak, šest je radova zbog svoje kvalitete, jasne koncepcije i zaokruženog izraza izdvojeno, te nagrađeno.

Prva otkupna nagrada, u vrijednosti od 7,5 tisuća kuna pripala je Predragu Todoroviću, za crtež suhom iglom na metalnoj podlozi, djelo kojim je, kako obrazlaže stručni žiri, "kroz likovni prijevod vremena autor istaknuo strpljenje, trajanje i upornost kao danas gotovo zaboravljeno vrijeme". Druga otkupna nagrada (5,5 tisuća) otišla je u ruke poznatom "domaćem" kiparu, Rovinjcu Aleksandru Garbinu, koji "kroz duhovitu metaforu suprotstavlja egzistencijalni i duhovni aspekt života, pri čemu se potonji ispostavlja kao balast". 

Pravo na samostalnu izložbu u maloj galeriji Zavičajnog muzeja grada Rovinja ostvarili su Damir Stojnić i Vlado Martek te Ivan Tudek u kategoriji za mladog umjetnika. Također, dodijeljena je i Počasna nagrada Grada Rovinja - "Batana", koja je ove godine pripala Josipu Pinu Ivančiću, zbog dosljednosti u radu, posvećenosti temi rada i radništva koje je direktno povezano s umjetnikovom biografijom te opstanka u rubnom statusu s obzirom na institucionalni sustav, čime je i ovaj pulski umjetnik dobio pravo na samostalnu izložbu u Zavičajnom muzeju. 

No, ceremonija dodjele nagrada tek je djelić povijesnog i kulturološkog miljea vezanog za umjetnost Rovinja. Naime, kako je istaknuo viši kustos Zavičajnog muzeja Dario Sošić, pojava skupne izložbe Likovne kolonije sredinom pedesetih godina prošloga stoljeća bila je u ono vrijeme, ne samo gradski već i širi regionalni kulturni događaj i događaj kojemu je prvenstveni zadatak bio doprinijeti revitalizaciji opustjelog grada.

Upravo na tom doprinosu umjetnosti i autora, na svečanosti otvorenja Likovne kolonije Rovinj 2013., zahvalila se i ravnateljica Zavičajnog muzeja Marija Smolica kazavši da bez njihove aktivnosti, snažne energije pune pozitivnog naboja, ljudskog duha i stvaralaštva ni Rovinj danas ne bi bio ono što jest - grad umjetnika i umjetnosti. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter