Otvorena Kuća Europe u središtu Zagreba

U Zagrebu otvorena Kuća Europe (T. Krišto/CROPIX)
U Zagrebu otvorena Kuća Europe (T. Krišto/CROPIX)

Uz podizanje zastava RH i EU-a, intoniranje himni i prigodne govore u ponedjeljak, prvog dana članstva Hrvatske u Europskoj uniji, u središtu Zagreba je otvorena Kuća Europe, mjesto gdje će građani moći dobiti sve informacije o Europskoj uniji i pravima koja im pripadaju kao građanima Europske unije. 

Rezanjem vrpce Kuću Europe službeno su otvorili hrvatski premijer Zoran Milanović, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, potpredsjednik EP-a Othmar Karas i potpredsjednica EK-a Viviane Reding.

Prije toga je prva potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić podigla hrvatsku zastavu, dok je zastavu EU-a podigao povjerenik Europske komisije za proširenje Štefan Fuele. Nakon prigodnog programa i intoniranja himni  Schulz je izrazio je zadovoljstvo da se na prvi dan članstva RH otvara Kuća Europe koja će biti na raspolaganju hrvatskim građanima za sve informacije, diskusije o radu EU-a i za izražavanje mišljenja. 

Barroso se nazočnima obratio na hrvatskom jeziku riječima: "Dobro jutro, Hrvatska. Dobrodošla u Europsku uniju."

"Pokazali ste da ne samo da je moguće prevladati teret prošlosti, raditi na pomirbi i boljoj budućnost za sve nego da je to zaista u interesu svih. To je duh Europe. Te pozitivne promjene nisu kraj nego novi početak", rekao je Barroso dodajući da su za te promjene zaslužni hrvatski građani.

"Kao što su Hrvati promijenili Hrvatsku, tako vaša zemlja može promijeniti ovaj dio Europe", istaknuo je.  "EU je sredstvo koje omogućava vama, građanima, da oblikujete svoju budućnost nabolje", poručio je Barroso.

"Nikada u našoj povijesti naša sudbina nije bila više u našim rukama i naš uspjeh ovisan o našim htijenjima i sposobnostima, a naš neuspjeh uvjetovan samo našim slabostima", istaknuo je Milanović.

Kuća Europe namijenjena je svim građanima i mjesto je dijaloga Europske unije s njenim građanima. U njoj se nalazi Ured za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Stalno predstavništvo Europske unije u Republici Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter