Otvorena Kuća Djeda Mraza u Kašteliru


Hladna prosinačka večer, puno crvenih nosića radoznalih mališana i mirisi svježe pečenih kolača, atmosfera je bila ona prava za otvaranje bajkovite Kuće Djeda Mraza u Kašteliru koja je proteklih godina privukla velike i male štovatelje poznatog djedice iz Istre, ali i svih krajeva Hrvatske. Jer, takve kuće u nas još nije bilo. Među njima uz brojne velike i male Kaštelirce i Labinčane, sinoć je na svečanosti otvaranja bio i župan Valter Flego, načelnik Enio Jugovac te bojni volonteri, u ove dane patuljci i vilenjaci koji sudjeluju u radu Kuće.

U ovogodišnjem trećem izdanju Kuća se prošila iz izvan same zgrade, pa je zatvorena ulica u kojoj se nalazi i postavljene drvene kućice s originalnim suvenirima i šator u kojem će biti parkirane sanjke Djeda Mraza, a zborovi pjevati božićne pjesme. Sve je to, uključujući i unutrašnjost - hand made, u što je utkano puno ljubavi, mašte, volonterskog rada i vremena. A tu su još i domaći kolači, bojice, razni materijali i radionice za velike i male.

Otvorenje kuće proteklo je uz pjesmu dječjeg zbora područne škole i mališana iz vrtića te vokalne etno skupine Nigrignanum. Uslijedilo je druženje na gornjem katu gdje Djed Mraz ima svoju kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu. U kuhinji Baka Mraz alias Maja Diklić nudi topli čaj i kolače, dok se na stolićima i kaučima druže roditelji i djeca. Bajkovito uređenje i zanimljive radionice dovoljne su da mališane zadrže cijelo poslijepodne, a kako nam je rekla mama petogodišnje Lucije, jedno nije dovoljno jer se u Kuću "moraju" redovito vraćati.

Sinoć je bila i večer uoči blagdana sv. Nikole, pa su mališani u kućici stavljali svoje čarape za darove. Ove godine Kuća je prvi put otvorena od Sv. Nikole do Sveta tri kralja, odnosno dolaska Befane, koja će također djeci donijeti darove. Djed Mraz dolazi 23. prosinca, a prvi put će se održati i proslava dječje Nove godine na Silvestrovo, uz bogatu lutriju, mađioničara, mini vatromet, ples i dječji šampanjac.

Svakoga dana na programu je nova radionica, uz tradicionalnu izradu ukrasa, frizura, marmelada, kolača i predstavu, mogu sudjelovati u reviji frizura, fotosessionu, plesu i drugima. Organizatori su TZ i Općina Kaštelir-Labinci, te udruga Kreativne Kaštelirke Kreke. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter