Otvorena kuća Djeda Mraza u Kašteliru

Djed Mraz ima i svoj ormar s različitim odjelima i brojne mrazice i patuljčice
Djed Mraz ima i svoj ormar s različitim odjelima i brojne mrazice i patuljčice

Unatoč nevremenu koje je prijetilo nestankom struje, u Kašteliru je preksinoć otvorena bajkovita kuća Djeda Mraza koja je protekle godine privukla male i velike sanjare iz Istre i drugih krajeva Hrvatske, jer takvog doma kod nas još nije bilo.

U drugom izdanju doista je riječ o cijeloj kući jer su volonteri predvođeni Turističkom zajednicom Kaštelir-Labinci u mjesec dana ukrasili svaki kutak nekadašnje gostionice, kina i Doma kulture u centru mjesta.

- Sve je crveno, staro i opušteno, ovdje jednostavno vlada dobar duh. Sklanjamo se od svih ozbiljnih situacija i velike i male vraćamo u dječju bajku, maštanje još nije zabranjeno, kaže nam Nevenka Kocijančić, direktorica TZ-a Kaštelir-Labinci, dok Ester Diklić, dugogodišnja volonterka dodaje da su dobre vibracije dio kuće jer se "tu plesalo i veselilo u svim režimima".

Zahvaljujući pomoći Općine, kuća je dobila i svoj sanitarni čvor, dok su brojni sponzori i tridesetak volontera zaslužni za uređenje, domaće kolače, bojice, razne materijale i radionice za male i velike.

Otvorenje kuće proteklo je uz pjesmu dječjeg zbora područne škole Kaštelir koji vodi Marijana Gulić i koncert blok flauti učenika 6. razreda, nakon čega je uslijedilo druženje na gornjem katu, gdje Djed Mraz ima svoju kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu. Veliki ormar idealan je za pripremu božićnih modnih revija, u kuhinji Baka Mraz alias Maja Diklić, ljetna zaposlenica, a zimska volonterka TZ-a, nudi topli čaj i kolače, dok se na stolićima i kaučima druže roditelji i djeca.

Bajkovito uređenje bez posebnih programa dovoljno je da ih zadrži cijelo popodne jer baš sve, kako je rekla sedmogodišnja Sara, podsjeća na Djeda Mraza.

Čaj, kolači, pisanje Djedu Mrazu i crtanje na rasporedu su svakog dana, 6. prosinca dočekuje se sveti Nikola, a dva dana prije Božića Djed Mraz. Gotovo svaki radni dan organizira se nova radionica. Uz tradicionalnu izradu ukrasa, frizura, marmelada, mliječnih proizvoda, kolača i dječju predstavu, djeca i svi koji to žele moći će sudjelovati u novim programima: peći kruh, spremati kremice, pozirati fotografu, plesati zumbu, a organizatori pozivaju sve zainteresirane da predlože vlastite radionice, posebice ako su prilagođene djeci i blagdanskom vremenu. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter