Otvorena izložba "Stare fotografije Banjola"


U prepunoj galeriji Crnobori u Banjolama otvorena je izložba "Stare fotografije Banjola" koju je organizirala i otvorila povjesničarka umjetnosti i etnologinja Kristina Tamara Franić, predsjednica udruge za promicanje kulture Ars@Nova.

Na izložbi je predstavljeno 15 starih fotografija u velikom formatu koje su dio privatne zbirke fotografija Vitomira Papa iz Banjola, koji već desetljećima skuplja takvu građu. Odabirom tih fotografija, kustosica izložbe je prikazala život Banjolaca u posljednjih sto godina, razvoj gospodarstva, školstva, sporta, turizma i graditeljstva. Putem multimedije, prikazana je i bogata kulturna baština naselja od brončanog doba, antike, srednjeg vijeka do današnjih dana, uz dodatno prikazanih 30 fotografija u digitalnom formatu.

Kustosica Franić je istaknula kako je upravo takav način izlaganja fotografija prvi korak u razumijevanju, poznavanju i zašiti kulturne baštine koju baštinimo za buduće generacije te kako smo ulaskom u Europsku uniju i te kako odgovorni da zadržimo svijest o vlastitom kulturnom identitetu. Izložba je otvorena do 5. kolovoza, a može se razgledati svaki dan od 20.30 do 22.30 sati, osim subote i nedjelje. Za veće grupe posjetitelja galerija se može otvoriti putem najave na e-mail [email protected] ili telefon 095/8018881. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter