Otvorena izložba "Spomenaru u spomen"


"Spomenaru u spomen" izložba sjećanja na stogodišnjicu prisilne evakuacije Istrana u radne logore diljem Austro-Ugarske Monarhije otvorena je preksinoć u Središnjoj knjižnici.

Izložba je otvorena u povodu Dana grada Pule, a temeljena je na spomenaru iz 1917. godine koji je evakuirka Luca Peruško dobila na dar od školskih kolegica iz Južne Moravske. U drugoj polovici svibnja 1915. godine tadašnje su vlasti, u obrambene svrhe Pomorske utvrde Pula, u samo nekoliko dana iselila oko 60.000 Istrana, mahom žene i djecu. Ratni su bjegunci, kolokvijalno evakuirci, bili smješteni u radne logore i na seoska gospodarstava na području Austro-Ugarske Monarhije, odakle se zbog loših životnih uvjeta mnogi nisu vratili svojim kućama.

Luca Peruško, evakuirka iz Peruški, s majkom, braćom i sestrama evakuirana je u mjesto Klobuky u Južnoj Moravskoj, gdje je domaće stanovništvo, prema zabilježenim svjedočanstvima, ratne izbjeglice dobro primilo. Ona i sestre pohađale su školu gdje su se sprijateljile s vršnjakinjama. Godine 1917. Luca se s obitelji vratila kući, a nove su joj prijateljice kao uspomenu izradile i poklonile spomenar koji je u njezinoj obitelji sačuvan do današnjih dana.

Izložba "Spomenaru u spomen" nastavak je radionica koje su u jesen 2014. održane u Dječjoj knjižnici u Dječjem kreativnom centru te manje izložbe u holu Dječjeg kreativnog centra, ex Pionirskog doma. Te radionice osmišljene su tako da koristeći spomenar djevojčice koja je preživjela egzodus, ali i spomenare koji kao takvi danas postoje u digitalnim inačicama na društvenim mrežama, učenicima viših razreda osnovnih škola, u suradnji s njihovim profesorima povijesti, predstavljen je dio zavičajne povijesti koja nije zastupljena u udžbenicima.

Ovaj gotovo stotinu godina star spomenar ima 11 stranica s crtežima u boji i stihovima na češkom jeziku, koje je za potrebe izložbe prevela Vanja Fornazar, profesorica češkog jezika. Izložbu je uz ravnateljicu Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nelu Načinović otvorio gradonačelnik Boris Miletić, a gostima na otvorenju obratila se i Silvana Sošić, unuka Luce Peruško, koja je od majke naslijedila bakin spomenar. Izložba je otvorena kraja mjeseca u radno vrijeme knjižnice. (V. B.)

 


Podijeli: Facebook Twiter